Rakete i pucnjava u Bagdadu u sukobu dvije šijitske skupine; Iran zatvorio granicu s Irakom

Irački militanti ispalili su nekoliko raketa na bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu u utorak dok se drugi dan nastavljaju sporadični sukobi između suparničkih skupina šijitskih muslimana, priopćila je iračka vojska, prenosi Reuters. Ipak, vođa Muktada Al-Sadr je pozvao svoje pristaše da napuste napade na Zelenu zonu i čini se da ga zasad slušaju, izvještava Al Jazeera.

Još jutros na ulicama nije bilo civila, dok su u kamionetima krstarile skupine naoružane automatskim puškama i bacačima granata. Iračkim glavnim gradom tijekom noći odjekivala je neprekidna puščana i raketna paljba.

Sukobi u ponedjeljak, u kojima je poginulo blizu 30 ljudi, gurnuli su Irak u novi krug nasilja u kojemu se obračunavaju pristaše šijitskog klerika Muktade al Sadra, bivšeg vođe pobune protiv SAD-a, s drugim šijitskim naoružanim skupinama uglavnom odanima Iranu. Dugotrajni politički zastoj nakon izbora u listopadu, na kojima su se dva tabora natjecala za vlast, gurnuo je Irak u stanje bez vlade i doveo do novih nereda dok se Irak bori za oporavak nakon desetljeća sukoba.

Iran je danas zatvorio svoju granicu s Irakom do daljnjega, dok je iransko veleposlanstvo u Bagdadu zamolilo Irance u zemlji da ne putuju u Bagdad, Kadhimiyu ili Samarru, izvijestila je iranska IRNA.

Muktada al-Sadr, koji je u ponedjeljak najavio povlačenje iz politike, uputio je nekoliko oštrih riječi svojoj moćnoj bazi pristaša, kritizirajući njihove postupke. Ovaj utjecajni šijitski vođa rekao je svojim pristašama da napuste Zelenu zonu glavnog grada nakon što je nasilje dva dana potresalo Bagdad. “Stranka je disciplinirana i poslušna, ali ja perem ruke od onih koji se u roku od sat vremena ne povuku iz okolice Zelene zone”, rekao je jutros u televizijskom obraćanju. Al-Sadr se također ispričao iračkom narodu za nasilje u kojem je ubijeno 30 ljudi, a ranjeno njih više stotina.

Al-Sadrovo odustajanje od politike potaknulo je njegove pristaše da u ponedjeljak napadnu vladinu palaču u bagdadskoj Zelenoj zoni, gdje je u sukobima sa suparničkim proiranskim šijitskim skupinama ubijeno najmanje 30 ljudi.

Ovaj se put borba vodi među šijitskom većinom koja je Irakom vladala nakon što je 2003. u američkoj invaziji svrgnut sunitski diktator Sadam Husein. Sadr se pozicionirao kao nacionalist koji se protivi stranom upletanju, bez obzira je li riječ o SAD-u i Zapadu ili o Iranu.  On zapovijeda milicijom u čijim su redovima tisuće pripadnika i ima milijune odanih pristaša širom zemlje. Njegovi protivnici, dugogodišnji saveznici Teherana, kontroliraju desetke paravojnih skupina koje su obučile iranske snage i opremile ih teškim naoružanjem. Sadr i njegovi protivnici dugo su dominirali državnim institucijama i upravljali velikim dijelovima iračke države.





Zeidon Alkinani, suradnik u Arapskom centru u Washington, DC, rekao je da odluka al-Sadra da se povuče iz politike “nije nužno trajna odluka”. “Nije prvi put da al-Sadr tvrdi da će se pobrinuti za zamrzavanje operacija bilo koje udruge koja je povezana s njegovim pokretom”, rekao je Alkinani za Al Jazeeru. “Možda je naizgledna ostavka njegov pokušaj da pobjegne od odgovornosti za sve što je milicija Saraya Salam učinila i što će nastaviti činiti”, sumnjičav je analitičar.

Komentari

komentar





You may also like