„Raketni kompromis“ – kineski prijedlog S. Koreji

Nakon što je u ponedjeljak Sjeverna Koreja testirala svoje četiri rakete (pretpostalja se, novoga tipa) i nakon što su tri od njih pale u zonu japanskog isključivog gospodarskog pojasa u Japanskom moru, Kina je danas službeno izišla s novim i zanimljivim prijedlogom.

Kini, naravno, nije svejedno kada se Pjongjang „zaigrava“ svojim raketama, kao što joj nije svejedno niti kada se gomilaju nove američke vojne snage i njihova suvremena vojna tehnologija na Korejskom poluotoku, u njezinoj neposrednoj blizini. Vjerojatno upravo zato, Peking je i iznio svoj najnoviji prijedlog riješenja zategnute situacije između dviju Koreja, koji bi pripomogao i smirivanju zabrinutosti međunarodne zajednice.

Radi se o prijedlogu kineskog Ministarstva vanjskih poslova upućenom Sjevernoj Koreji, prema kojem bi ta zemlja zaustavila svoja lansiranja raketa i razvoj nuklearnog programa, u zamjenu za zaustavljanje zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Kineski šef diplomacije Wang Yi izjavio je sljedeće: „Kina predlaže kao prvi korak, da Sjeverna Koreja može zaustaviti svoju nuklearnu aktivnost i lansiranje raketa, u zamjenu za zaustavljanje vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje. Radi se o zaustavljanju, u zamjenu za zaustavljanje.“ Dodao je, kako će to pomoći da Sjeverna Koreja u budućnosti sjedne za pregovarački stol.

Kineski šef diplomacije navodi kako na Korejskom poluotoku iznova raste napetost: „S jedne strane, Sjeverna Koreja ignorira prosvjede međunarodne zajednice, ustrajava na razvoju svog atomskog programa i lansira balističke rakete kršeći rezolucije VS UN-a. S druge strane, SAD i Južna Koreja provode velike vojne vježbe i pojačavaju pritisak na Sjevernu Koreju.“ Ministar Wang Yi dalje navodi, kako je „naš sadašnji prioritet – odbacivanje tih dvaju trendova“.

Ovdje svakako treba naglasiti, da se najnovija raketna testiranja Sjeverne Koreje podudaraju s provođenjem američko-južnokorejskih vojnih vježbi. S tim u svezi, sjevernokorejski Glavni stožer oružanih snaga prošli je tjedan upozorio, kako će Sjeverna Koreja biti primorana na poduzimanje mjera odgovora u svezi tih vojnih vježbi.





 

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like