povlačenje talibani kabul

Raketni napad na aerodrom u Kabulu

Na međunarodnu zračnu luku u Kabul ispaljeno je jutros više raketa, ali ih je presreo sustav obrane od projektila, rekao je američki dužnosnik Reutersu. Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da je ispaljeno 5 raketa, iako nije jasno je li ih sve oborio proturaketni sustav. Do sada nisu zabilježene žrtve među američkim vojnicima i civilima. Nakon eksplozije odmah je uslijedila paljba iz nepoznatih izvora.

Dužnosnici su prethodno upozorili da militanti ISIS-K organiziraju balistički napad aerodroma. Međutim, vojska SAD-a već ima iskustva s takvim napadima, pa je i sustav obrane već instaliran.

Napadi na aerodrom koji će do sutra biti pod kontrolom američke vojske, dolaze manje od 24 sata nakon napada američke bespilotne letjelice u kojem su navodno ubijena 2 borca ISIS-K. Napad raketom Hellfire ispaljenom iz drona bio je usmjeren na vozilo napunjeno eksplozivom koje predstavlja neposrednu prijetnju međunarodnoj zračnoj luci Kabul.

Najmanje troje djece je poginulo u američkom napadu, a TASS piše da je broj umrlih u tom napadu sada 12. Kapetan Središnjeg zapovjedništva mornarice, Bill Urban potvrdio je da su SAD svjesne civilnih žrtava nakon njihovog napada: “Duboko smo tužni zbog svakog gubitka nevinog života”, rekao je. Napad bespilotnih letjelica, rekao je kapetan mornarice Urban, trebao je prevenirati potencijalni napad na aerodrom u Kabulu, prenosi The Independent.

Nakon što su evakuirali oko 114 400 osoba, uključujući i strane državljane i ugrožene Afganistance, u operaciji koja je počela dan prije nego što su Kabul zauzeli talibani 15. kolovoza, SAD i savezničke snage trebali bi okončati svoje povlačenje do utorka, kako bi ispoštovali rok dogovoren s islamističkim militantima. Tijekom vikenda, broj američkih vojnika na aerodromu je pao ispod 4000.

Komentari

komentar





You may also like