Raketni napad na američku bazu u sjevernoj Siriji

Dvije su rakete gađale američku patrolnu bazu u sjeveroistočnoj Siriji kasno u petak, što je treći takav napad u devet dana, izvijestila je agencija AFP, pozivajući se na priopćenje Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Pentagon nije rekao tko je ispalio rakete, ali je u priopćenju piše da su ciljane “koalicijske snage u američkoj patrolnoj bazi u Al-Shaddadiju u Siriji”. Napad oko 22:30 nije prouzročio ozljede niti štetu bazi ili imovini, tvrde iz američke vojske.

Američke trupe na sjeveru podupiru Sirijske demokratske snage (SDF), koje su de facto vojska Kurda na tom području i vodile su bitku koja je protjerala skupinu Islamska država (IS) s posljednjih ostataka njihovog sirijskog teritorija 2019. Stotine američkih vojnika i dalje su u Siriji u sklopu navodne borbe protiv ostataka IS-a. “Sirijske demokratske snage posjetile su mjesto odakle je raketa ispaljena i pronašle treću neispaljenu raketu”, piše u priopćenju američke vojske. Dana 17. studenog rakete su gađale bazu koalicije Green Village koja se nalazi u najvećem naftnom polju u Siriji, Al-Omar, u blizini iračke granice. Ozlijeđenih nije bilo.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu,tvrdi da je napad došao iz “baze proiranskih frakcija”. Takve skupine imaju značajan utjecaj u pograničnom području Sirije i Iraka. U odvojenom napadu, turski dron je u utorak ubio dva borca ​​SDF-a što je predstavilo “rizik za američke trupe”, tvrde iz Washingtona.. Taj napad pogodio je bazu sjeverno od grada Hassakeh, također na sjeveroistoku Sirije.

Turska je 20. studenog objavila da je izvela niz zračnih napada u Iraku i Siriji, tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba, a ranjena 81 osoba. Turska kaže da cilja na baze Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju su Europska unija i Sjedinjene Države označile kao terorističku skupinu, te Jedinice za zaštitu naroda sirijskih Kurda (YPG), koje blisko surađuju sa SDF-om. Obje kurdske skupine odbacile su odgovornost za napad u Istanbulu.

Komentari

komentar





You may also like