Raketni napad u zoni američkog veleposlanstva u Bagdadu

Preuzeto s portala Dnevno.hr

Raketa je ispaljena u nedjelju na Zelenu zonu u Bagdadu, sektor u kojemu su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti i gdje je zgrada veleposlanstva Sjedinjenih Država, nekoliko dana pošto je američka administracija povukla svoje pomoćno diplomatsko osoblje iz Iraka, prenosi 24sata.

Po priopćenju iračkih sigurnosnih snaga, raketa tipa katjuša pala je u središte Zelene zone, gdje su također zgrade iračke vlade i parlamenta te britansko veleposlanstvo, pri čemu nitko nije stradao. Isti izvor nije naveo što je bila meta raketiranja.

Policijski izvor je rekao da je projektil ispaljen iz “napuštene zone” na jugu Bagdada.

Zelena zona koja zauzima površinu od 10 četvornih kilometara na obali Tigrisa, u središtu iračke prijestolnice, okružena je betonskim zidom na kojemu je bodljikava žica. Uspostavljena je nakon američke invazije na Irak 2003. u kojoj je srušen režim Sadama Huseina.

Raketiranje se događa u vrijeme porasta napetosti između Irana, koji graniči s Irakom i SAD-a koji je pojačao sankcije Teheranu i vojnu prisutnost u regiji. Napetosti su povezane s američkim izlaskom iz međunarodnog ugovora prije godinu dana kojim se htjelo ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. SAD je nakon toga ponovo uveo Teheranu sankcije koje opterećuju njegovo gospodarstvo.





Autor:HINA

POČINJE ‘FRKA’ NA BLISKOM ISTOKU! Upravo izvršen raketni napad na američko veleposlanstvo





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like