Raketni napadi na gradove diljem Ukrajine: Osveta za rušenje Krimskog mosta?

Ukrajinsko predsjedništvo kaže da se napadi odvijaju na “mnoge” gradove u Ukrajini, dan nakon što je Moskva okrivila Kijev za eksploziju na mostu koji povezuje Krim s Rusijom. “Ukrajina je pod raketnim napadom. Postoje informacije o napadima u mnogim gradovima naše zemlje”, napisao je preko Telegrama Kirilo Timošenko, zamjenik šefa predsjedničkog ureda, pozivajući stanovništvo da “ostane u skloništima”.

Zelenski je rekao da se sirene za zračnu uzbunu ne gase diljem zemlje i da ih ruska vojska pokušava “izbrisati s lica Zemlje”. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ruski raketni napadi diljem Ukrajine pokazuju da je predsjednik Vladimir Putin “terorist koji komunicira putem projektila”. “Putinova jedina taktika je teror nad mirnim ukrajinskim gradovima, ali on neće slomiti Ukrajinu”, napisao je Kuleba preko Twittera.

“Teroristička zemlja Rusija izvela je masovne raketne i zračne napade na teritorij Ukrajine, također koristeći napadačke bespilotne letjelice. Ujutro je agresor ispalio 75 projektila. Njih 41 oborila je naša protuzračna obrana”, rekao je ukrajinski general Valerij Zalužni, prenosi ga Al Jazeera.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko tvrdi da je grad napadnut na nekoliko lokacija jutros, a zasad je registrirano pet smrtnih slučajeva. Nažalost, očekuju da će taj broj rasti, prenosi AP. Napadnut je i centar grada.

Ukrajinska zapadna regija Lavov napadnuta je bombardiranjem kritične infrastrukture, što uključuje energetska postrojenja, rekao je guverner. “Zabilježeni su udari na objekte energetske infrastrukture u regiji Lavova”, napisao je Maksim Kozicki preko Telegrama, pozivajući stanovnike da ostanu u kućama. Regija je postala utočište za milijune ljudi koji bježe od rata u drugim područjima.

Dopisnik Al Jazeere Hoda Abdel Hamid, izvještavajući iz Dnjepra, rekao je da je “ovo bio najintenzivniji val napada na Dnjepar od početka rata”. “Grad je bio na meti i prošlog tjedna, ali ne u ovakvom razmjeru.”





Napadi su gotovo sigurno osveta za ruđenje dijela Krimskog mosta, tj. napada za koji je Putin rekao da cilja njihovu “ključnu infrastrukturu”. Dopisnik Al Jazeere Mohamed Vall, koji izvještava iz Moskve, kaže: “Zadnje što se čulo odavde je da je Putin zapravo uperio prst optužbe u ukrajinske obavještajne službe, da one stoje iza eksplozije koja je uništila dio mosta”. Dodao je da je bilo mnoštvo poziva ruskih dužnosnika da “strogo kazne” Ukrajinu zbog napada na most.

Komentari

komentar





You may also like