Raketni napadi na Kijev nakon tri tjedna zatišja

Jutros je zabilježeno više raketnih napada na Kijev, pogođene su stambene zgrade, a ima i žrtava.

Prvo, oko 6:30, su se čule četiri eksplozije rano ujutro u stambenoj četvrti blizu središta grada u kojoj je izbio požar i nadvija se gusti sivi dim, javila je agencija AFP. Eksplozije su se čule oko pola sata nakon što je označena zračna opasnost u glavnom gradu koji nije bio na meti ruskih bombardiranja oko tri tjedna. “Više eksplozija u četvrti Ševčenkivski”, napisao je na Telegramu gradonačelnik Vitalij Kličko.

“Hitna pomoć i spasioci su na licu mjesta. U dvije zgrade u tijeku je spašavanje i evakuacija stanovnika iz ruševina”, rekao je gradonačelnik ubrzo nakon za državnu televiziju i dodao: “Neki od stanovnika su evakuirani, dvije ranjene osobe su hospitalizirane”. Kličko je kazao da su napadi zapravo pokušaj Rusije da uplaši Ukrajince uoči summita NATO-a u Madridu od 28. do 30. lipnja, na kojem se očekuje da će transatlantski savez razgovarati o vojnoj i financijskoj potpori Ukrajini. Također, u tijeku je sastanak G7.

Dopisnik Al Jazeere izvještavajući s mjesta napada, rekao je da je jedna krstareća raketa pogodila stambenu zgradu, dok je druga pala u blizini. Na prijestolnicu su, prema njemu, ukupno pala četiri projektila.

Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko kaže da ima više detalja o razmjerima ruskog raketnog napada jutros na Kijev. Prema preliminarnim podacima, 14 projektila ispaljeno je na Kijevsku regiju i Kijev, tvrdi.

Negdje oko 10 sati još dvije eksplozije čule su se u južnom predgrađu ukrajinske prijestolnice, javlja reporter Reutersa. Policija je u isto vrijeme objavila da je pet osoba ranjeno u raketnom napadu na zgradu u središtu Kijeva. Dopisnica BBC-ja je u 11:13 izvijestila o novim napadima na Kijev.





Komentari

komentar

You may also like