Rascjep kod škotskih nacionalista: Alex Salmond osnovao novu stranku

Škotska nacionalna stranka (SNP), vladajuća stranka u Škotskoj, suočit će se po prvi puta s konkurencijom, što se tiče stranaka koje zagovaraju neovisnost Škotske.

Naime, bivši čelnik SNP-a Alex Salmond, koji je “poražen” na referendum za neovisnost Škotske, kada je 55 posto Škota glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, osnovao je stranku Alba.

Alba je naziv za Škotsku na škotskom jeziku, a Salmondova separatistička stranka također je, kao i SNP, ljevičarska, ali uz ponešto konzervativnije stavove što se tiče društvenih pitanja. Salomnd je odstupio s čelnog mjesta SNP-a 2014., a prije nekoliko godina javno su ga optužile dvije službenice za spolno zlostavljanje

Nicola Sturgeon je pak pod pritiskom javnosti zbog navodno lažnog svjedočenja pred parlamentom o aferi Alexa Salmonda, njenog bivšeg mentora, s kojim se u posljednje vrijeme često javno prepire.

Salmond je prethodno vodio i emisiju na ruskoj televiziji RT, a nada se da njegova stranka može svrgnuti SNP s trona kod škotskih separatista.

Sturgeon se pak nadala da će na predstojećim izborima za škotski parlament u svibnju steći veliku većinu kako bi natjerala London na novi referendum o škotskoj neovisnosti, iako Johnson ističe da se referendum provodi “jednom u generaciji”.

 

Komentari

komentar

You may also like