Rashodovani australski F/A-18 Horneti mogli bi biti isporučeni Ukrajini

Australija, SAD i Ukrajina raspravljaju o slanju 41 zrakoplova F/A-18 Horneta Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva u Kijev kako bi se ispunio dio zahtjeva predsjednika Volodimira Zelenskog za borbenim zrakoplovima, umjesto da ih pošalju na odlagalište kako je planirano, objavljuje australski medij The Financial Review.

Izvori su za taj medij rekli su da je SAD, koji je nedavno dao dopuštenje drugim zapadnim saveznicima da opskrbe Ukrajinu naprednim borbenim zrakoplovima, uključujući američke F-16, naklonjen takvom rješenju.

Australski stručnjak Robert Potter, koji savjetuje Kijev, potvrdio je pregovore, ali je primijetio da strane još nisu postigle konkretan dogovor.  Pristanak Sjedinjenih Država u ovom pitanju je nužan, jer oni posjeduju prava intelektualnog vlasništva nad ovim zrakoplovima.

Trenutno se F/A-18 Hornet nalaze u blizini australskog Newcastlea. Ako se ne predaju Ukrajini, bit će rashodovani ili prodani privatnoj zrakoplovnoj tvrtki za obuku pilota.

Borbeni zrakoplovi mogli bi biti stavljeni u službu u roku od četiri mjeseca, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem. Međutim, napominje se da su neke letjelice prikladne samo za dijelove.

Prema mediju, Australci i Amerikanci mogu Kijevu jasno dati do znanja da se F / A-18 Hornet može koristiti samo u ukrajinskom zračnom prostoru.





Volodimir Zelenski navodno želi 50 zapadnih borbenih zrakoplova, a nedavno je u intervjuu za The Wall Street Journal zatražio i dodatnih 50 američkih proturaketnih sustava Patriot za potpunu zaštitu ukrajinskih građana od ruskih zračnih napada.

Komentari

komentar





You may also like