Raskol među saveznicima u V4? Češka ministrica obrane prkosno otkazala posjet Mađarskoj

Neugodan događaj u odnosima dvaju saveznika, vezano, a uz što drugo nego uz rusku vojnu intervenciju u Ukrajini koja traje već mjesec dana i ne pokazuje tendencije skorog završetka. Riječ je o Češkoj i Mađarskoj, koje očito imaju, blago rečeno, različit pristup pomoći Ukrajini. Evo o čemu se radi:

Češka ministrica obrane Jana Cernochova sljedećeg tjedna neće ići na sastanak ministara obrane zemalja Višegradske skupine (V4) u Mađarskoj. Prema njenim riječima, bila bi uključena u predizbornu kampanju u Mađarskoj gdje se 3. travnja održavaju parlamentarni izbori. Prva dama češke obrane istodobno je kritizirala pristup Mađarske pomaganju Ukrajini, koju je Rusija vojno napala, navodi češki radio iROZHLAS.

Na pitanje na društvenoj mreži hoće li to isto učiniti i ministri obrane Slovačke i Poljske ()također članice V4), Černochová je odgovorila da je to njihova odluka.

“Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je jeftina ruska nafta sada mađarskim političarima važnija od ukrajinske krvi”, objavila je češka ministrica na svom tvitu.

Mađarski premijer Viktor Orbán, koji će se kandidirati za ponovni izbor u travnju, izjavio je u utorak da se ne protivi proturuskim sankcijama Europske unije na uvoz energije ali i dodao: “Takve bi sankcije više naštetile nama nego Rusiji”.

Mađarska također odbija poslati oružje Ukrajini kako bi pomogla u borbi protiv Rusije. Orbán je također zabranio tranzit oružja u Ukrajinu preko Mađarske. Zbog toga ga kritiziraju predstavnici Ukrajine, gdje je, prema podacima UN-a, tijekom ruske agresije već stradao najmanje 1081 civil, navodi češki medij.





“Želite jeftin ruski plin? Ili možda želite naše Zakarpatje? Želi li narod Mađarske uistinu ulogu onih koji nam pokušavaju zabiti nož u leđa u teškom trenutku?”, napisala je u utorak na Facebooku potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereščuková.

Podsjećamo da je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio odbijanje svoje zemlje da isporuči oružje Ukrajini preko njezina teritorija kao odgovor na poziv Kijeva. Mađarska se također neće odreći ruske nafte i plina.

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarali su 24. ožujka o stvaranju radne skupine za smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu i nafti. Strane su se složile stvoriti sve potrebne uvjete kako bi se osigurala pouzdanost, dostupnost i transparentnost opskrbe energijom građana i tvrtki. Istovremeno, zemlje G7 pozvale su OPEC i druge proizvođače nafte i plina na povećanje ponude na svjetskom tržištu kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji.

 

Komentari

komentar

You may also like