Rasprodani letovi iz Rusije nakon objave o djelomičnoj mobilizaciji

Jednosmjernim letovima iz Rusije snažno je narasla cijena i brzo su se rasprodali u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300 000 rezervista, javlja Reuters.

Putinova objava, izrečena u ranojutarnjem televizijskom obraćanju, izazvala je bojazan da nekim muškarcima sposobnim za borbu neće biti dopušteno napustiti zemlju. Kremlj je odbio komentirati hoće li granice biti zatvorene za one koji podliježu nalogu za mobilizaciju i zamolio je ljude da budu strpljivi dok se zakon pojašnjava. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one s iskustvom u profesionalnoj vojsci te da studenti i ročnici neće biti pozivani.

U međuvremenu, podaci usluge Google Trendovi pokazali su porast pretraživanja za Aviasales, najpopularniju rusku stranicu za rezervaciju letova. Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa. Letovi iz Moskve za Istanbul preko Turkish Airlinesa bili su ili svi rezervirani ili nedostupni do nedjelje, od 14:15 po moskovskom vremenu (11:15 GMT). Neke rute sa međuslijetanjima, uključujući one od Moskve do Tbilisija, glavnog grada Gruzije, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi za Dubai koštali više od 300 000 rubalja (5000 dolara) – oko pet puta više od prosječne mjesečne plaće. Uobičajene cijene jednosmjernih karata za Tursku porasle su na gotovo 70 000 rubalja (1.150 dolara), u usporedbi s nešto više od 22.000 rubalja prije tjedan dana, pokazuju podaci Google letova.

Čelnik ruske turističke agencije rekao je da dosad nisu uvedena nikakva ograničenja za putovanja u inozemstvo. Aeroflot, zračni prijevoznik zemlje, objavio je da ne ograničava prodaju karata.

Oglasila se i Kina nakon Putinovog govora





Komentari

komentar

You may also like