Rast cijena LNG plina u Aziji obara sezonske rekorde

Nakon ekstremno visokih cijena ukapljenog plina u Aziji u siječnju i veljači ove godine zbog velikih hladnoća i posljedične povećane potražnje za tim energentom, s azijskog LNG tržišta  ponovo stižu zanimljive vijesti sličnog karaktera.

Naravno, svako povećanje cijena plina u Aziji itekako se reflektira na pitanje opskrbe Europe ukapljenim plinom s obzirom kako iza njegove proizvodnje u najvećoj mjeri stoje privatni proizvođači koji se vode primarnom logikom profita kada je riječ o svojim izvoznim odredištima – tj. plin najprije izvoze tamo gdje mogu polučiti najveću zaradu (ukoliko nema čvrstih ugovora a najčešće ih nema pa dominira spot-tržište), čega smo bili svjedoci i ove zime kada je bila riječ o isporukama američkog ukapljenog plina u europske terminale.

Tada se vodila prava pravcata utrka čiji će tankeri stići brže do azijskih terminala, pa se čak, zbog zakrčenja prometa kroz Panamski kanal zbog velikog broja plinom nakrcanih američkih tankera koji su čekali na prolaz iz Atlantskog u Tihi ocean kao najkraću rutu do istočne Azije, dio njih odlučio za vremenski čak tjedan dana dužu pomorsku rutu (a time i skuplju), kroz Sueski kanal i dalje kroz Indijski ocean do plina uvijek žednih velikih azijskih država.

Dakle, cijene plina nastavljaju rasti u Aziji. Njegova je cijena već oborila nekoliko sezonskih rekorda. U međuvremenu, nekoliko je tankera s ukapljenim plinom iz ruskog proizvodnog terminala Yamal LNG na Arktiku na putu do Japana kroz najkraću moguću rutu – Sjeverni morski put. To potvrđuju podaci navigacijskih portala Marinetraffic i Vesselfinder.

Poznato je da je 13. lipnja ruski LNG tanker Nikolay Urvantsev napustio luku Sabetta na poluotoku Yamal, a 1. srpnja trebao bi stići u japansku luku Shiogamu. Istodobno, tanker Georgy Ushakov napustio je Yamal LNG 21. lipnja i planira dolazak u japansku luku Fushiki-Toyama 7. srpnja. Tanker Eduard Toll ušao je na Sjeverni morski put prije dva dana i najavljuje da će se iskrcati na LNG terminalu Khibiki do 17. srpnja.

Opskrba ruskim ukapljenim plinom iz Yamal terminala u Aziju vrši se I kroz Europu – zapadnim smjerom Sjevernog morskog puta koji dobavljačima omogućuje da smanje vrijeme isporuke s pet na tri tjedna. A sada je za Aziju to relevantnije nego ikad. Potražnja za plinom u regiji i dalje raste. Istodobno, plin u SAD-u poskupljuje, a europske cijene prate cijene u Aziji, dok lokalni potrošači moraju platiti više da bi dobili teret „s terena“.
„JKM (mjerilo spot cijena LNG-a za sjevernu Aziju) trenutno se trguje na najvišoj sezonskoj razini od 2013. godine ”, izjavio je novinar Bloomberga Stephen Stapzinski na svom tvitu. 22. lipnja, prema CME Group, plinom za sjevernu Aziju s isporukama u kolovozu trgovalo se po cijeni od 426 dolara za tisuću kubičnih metara. Danas, 30. lipnja – 460 dolara za tisuću kubičnih metara.

Kako japanske tvrtke nisu sudionici u projektu Yamal LNG niti njegovi izravni klijenti, očito gorivo kupuju na spot tržištu po visokoj cijeni od francuske tvrtke Total ili ruske tvrtke Novatek koja je većinski vlasnik tog projekta.

Zanimljivo će biti pratiti i Gazpromove isporuke plina za europska skladišta koja su se gotovo ispraznila zbog hladne zime i isto takvog proljeća. Sada Gazprom ispunjava svoje ugovorne obveze i obećava da će zadovoljiti dodatne narudžbe nakon pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, čiji se dovršetak izgradnje druge cijevi (prva je dovršena prije cca mjesec dana i već se puni ruskim plinom) očekuje krajem rujna ove godine.

Istodobno, opskrba LNG-om duž Sjevernog morskog puta ne samo da smanjuje troškove prijevoza ruskog plina u Aziju, već ga čini konkurentnijim onom američkom. Primjerice, dostava LNG plina iz Meksičkog zaljeva u Aziju traje oko mjesec dana, a ruski tankeri tamo stižu tjedan dana ranije.

Kako se vidi i iz ove vijesti, američke azijske saveznike, poput Japana, previše ne brine činjenica da im uz američki – „slobodarski“, na tržište dolazi i ruski „agresorski“ plin.

Komentari

komentar
You may also like