Raste broj žrtava: talibani tvrde da su u eksploziji izgubili više boraca nego Amerika

Najmanje 72 Afganistanaca ubijeno je u dvije eksplozije ispred zračne luke Kabul, kažu bolnički izvori i talibanski dužnosnik u glavnom gradu Afganistana. Talibani, za Reuters, tvrde da su izgubili 28 svojih boraca, što je duplo već broj od preminulih američkih vojnika.

U napadima koje je izveo afganistanski ogranak džihadističke skupine Islamska država (IS-K), Islamska država pokrajine Horasana (“Khorasan” na engleskom) poginulo je i 13 američkih vojnika, a osamnaest je ranjeno, prema zadnjim podacima koje je objavio Pentagon.To je najgori jednodnevni gubitak američkih trupa u Afganistanu od napada u kolovozu 2011. na helikopter Chinook u kojem je poginulo 30 američkih vojnika.

Sveukupno, broj potvrđenih vojnih i civilnih smrtnih slučajeva je sada 85, uz najmanje 150 ranjenih.

IS-K (ili ISIS-K) je, navodno, preko snimke na društvenim mrežama preuzeo odgovornost za napad. Tvrde da su bili nezadovoljni što talibani dopuštaju preko zračne luke bijeg američkim suradnicima i špijunima. Dok mnoge zapadne države, koje su sudjelovale u uvođenju “demokracije” u ovu izmučenu državu, još hitnije završavaju evakuacije nakon napada, deseci tisuća Afganistanaca koji su se našli na krivoj strani povijesti zbog pokojeg dolara, ostaju u Afganistanu.

Komentari

komentar





You may also like