Raste histerija o ruskoj agresiji na NATO

Prije dva dana američki general Tod Walters na forumu Američkog ratnog zrakoplovstva izjavio je kako Rusija, usprkos gospodarskim sankcijama koje su joj nametnute, ostaje prijetnja za egzistenciju Sjedinjenih Država i NATO saveza. Prema Waltersu, “Rusija u svijetu provodi destabilizirajuće i zlonamjerne akcije, pri čemu se mnoge akcije odvijaju blizu Europe”. Pri tom je naveo niz standardnih optužbi protiv ruske strane. Moskva, tako, između ostalog pokušava “podijeliti i oslabiti partnere i saveznike Sjedinjenih Država”.

Na ove je izjave danas je na svom twitteru reagiralo rusko veleposlanstvo u Washingtonu riječima:

“Čini se kako general Walters zaoštrava stanje prema Rusiji. Umjesto što zastrašuje druge i destabilizira atmosferu, viši časnik trebao bi pomno paziti na ruske inicijative za smanjenje napetosti na liniji Rusija-NATO”.

S druge strane poljski medij Gazeta Polska upravo navodi kako Rusija može započeti oružani sukob sa zemljama NATO saveza s teritorija regije Kalinjingrad zbog svog povoljnog strateškog položaja.

Prema autorima članka, Rusija tijekom takvog sukoba “ne isključuje mogućnost korištenja najsmrtonosnijeg oružja” za uništavanje snaga smještenih na istočnom krilu Sjevernoatlantskog saveza.

„Može se pretpostaviti da bi napad … bio izveden iz regije Kalinjingrad. Strateški položaj i raznolikost vrsta oružja koje su tamo raspoređene jamčili bi Rusiji uspjeh u prvim satima hipotetskog rata”, navodi se u članku.





Nedavno smo na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta) objavili planove o napadu NATO snaga na spomenutu rusku baltičku enklavu Kalinjingrad, objavljenu na sajtu Američkog pomorskog analitičkog centra (Center for Naval Analyses).

Poljska, uz pribaltičke države bivšeg SSSR-a i, naravno, Veliku Britaniju, sada je to već posve jasno i otvoreno, definitivno predvodi američku politiku krajnjeg zaoštravanja odnosa s Rusijom. U tu politiku očito se želi uključiti i čitav NATO savez, a EU, kao daleko najslabija karika u lancu globalnih sila, teško se takvoj američkoj strategiji može oduprijeti, o čemu svjedoči i nedavni diplomatski fijasko povjerenika EU za vanjske i sigurnosne poslove Joseppa Borrella u Moskvi nakon kojeg su odnosi na relaciji Bruxelles-Moskva potpuno degradirali.

NATO objavio plan zauzimanja ruske enklave Kalinjingrad na Baltiku





 

Komentari

komentar

You may also like