Raste napetost: Iranska revolucionarna garda raketirala središte Iračkog Kurdistana – Erbil

Iran je jedna od rijetkih zemalja koja se usuđuje vojno napadati američke ciljeve i objekte u bliskoistočnoj regiji. Naravno, većinom se radi o reakcijama na prethodne američke poteze, poput ubojstva čuvenog iranskog generala Qassema Soleimanija u bagdadskoj zračnoj luci, ali svejedno. Iran se, očito, “u svom dvorištu” osjeća dovoljno snažno i sigurno za akcije ovakve vrste, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Odgovornost za raketni napad na Erbil u sjevernom Iraku – preciznije, autonomnoj regiji Irački Kurdistan, preuzeo je iranski Korpus straže Islamske revolucije (IRGC, elitna postrojba iranskih oružanih snaga).

Iranska Revolucionarna garda tvrdi da su raketni napadi bili usmjereni na izraelsko ‘strateško središte’ u Iraku, objavila je Al Jazeera, pozivajući se na iranske državne medije.

“Sinoć se strateško središte cionističkih zavjera našlo pod snažnom raketnom paljbom IRGC-a”, navodi se u izvješću koje je objavio Klub mladih novinara Irana.

“Svako ponavljanje napada Izraela naići će na oštar, odlučan i destruktivan odgovor”, navodi se dalje u priopćenju.

Izrael je ranije ovog tjedna u Siriji likvidirao dva iranska pripadnika IRGC-a.





Ranije su kurdski dužnosnici izjavili da je desetak balističkih projektila lansiranih izvan Irana pogodilo regiju, a guverner Erbila Omed Khoshnaw kazao je za lokalnu televiziju Rudaw da je došlo do terorističkog napada na američki konzulat.

Prema kurdistanskom Ministarstvu unutarnjih poslova, projektili su prouzročili samo materijalnu štetu na novoj zgradi američkog konzulata i ranili jednog civila.

Glasnogovornik američkog State Departmenta nazvao je to “nečuvenim napadom”, dodavši da nijedan Amerikanac nije ozlijeđen i da nije bilo štete na objektima američke vlade u Erbilu.





Komentari

komentar

You may also like