Raste napetost: Rusija će se suprostaviti američkim sankcijama protiv Kube i Venezuele

Rusija se namjerava suprostaviti protuzakonitim sankcijama SAD-a protiv Kube i Venezuele i učinit će sve moguće za potporu svojim strateškim partnerima u (latinskoameričkoj, op. a.) regiji, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov.

Nakon što su u srijedu, 17. travnja, SAD uvele nove sankcije protiv Venezuele, konkretno – njezine Središnje banke, danas je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio, kako su te mjere ozbiljno upozorenje Rusiji i drugim zemljama koje se miješaju u unutarnje poslove te regije, i protiv razmještaja njihovih vojnika u Venezueli za pružanje potpore aktualnom predsjedniku Nicolasu Maduru, kojeg SAD i većina latinskoameričkih i zemalja EU ne priznaje, već predsjednikom smatraju samoproglašenog i SAD-u odanog Juana Guaida.

Istodobno je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako SAD od 2. svibnja više neće produljivati moratorij na izvršenje zakona, koji Amerikancima kubanskog porijekla omogućuje pokretanje sudskih tužbi protiv Kube i inozemnih tvrtki u svezi potraživanja povrata njihovog vlasništva, oduzetog nakon kubanske revolucije. Nove sankcije protiv Kube objašnjene su optužbama za kršenja ljudskih prava od strane vlade u Havani, kao i njezinom potporom venecuelanskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Ruski zamjenik šefra diplomacije Srgey Ryabkov izjavio je u intervjuu za RIA Novosti, kako je Rusija „zabrinuta nastavkom američkih aktivnosti prema državama latinskoameričke regije“. „Vidimo operacionalizaciju usvojenih odluka, s naše točke gledišta potpuno protuzakonitih sankcijskih i drugih pritisaka“, kazao je Ryabkov.

SAD „otvoreno deklariraju svoj cilj – slomiti volju“ i „postići promjene političke orjentacije tih država u smijeru nužnom za Washington“, izjavio je ruski diplomat u intervjuu i dodao, kako je „sve to posve neprihvatljivo“ i da će se „Rusija tome suprostaviti“.

„Venezuela i Kuba naši su saveznici u regiji, one su naši strateški partneri. Učinit ćemo sve što o nama ovisi, kako bi one osjetile našu podršku“, zaključio je Ryabkov, ne navodeći o čemu se konkretno radi.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like