Raste napetost uoči kurdskog referenduma: u Kirkuku, u sukobu Kurda i Turkmena ubijen jedan Kurd

Televizija Sky News Arabia objavila je informaciju prema kojoj je u iračkom gradu Kirkuku, na sjeveru zemlje, od utorka, 19. rujana, na snazi policijski sat. Naime, u ponedjeljak su izbili neredi i sukobi između kurdskog i turkmenskog stanovništva toga grada, kojom prilikom je poginuo jedan Kurd, a nekoliko osoba je ranjeno.

Incident se dogodio tjedan dana prije referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana, kada je u tom gradu, većinski naseljenom Kurdima ali koji se nalazi izvan administrativnih granica autonomije Irački Kurdistan, održan  miting potpore referendumu. Tada je nekoliko stotina Kurda došlo pred zgradu glavne političke stranke Turkmena toga grada (koji se protive održavanju referenduma u Kirkuku), kako bi proslavilo nadolazeći referendum. Ubrzo su počeli oružani sukobi, usljed kojih je poginuo jedan Kurd, a ranjeno još nekoliko građana. Portal Iraqi News objavio je kako su svi prilazi tom gradu stavljeni pod pojačani nadzor snaga sigurnosti.

Ovdje treba pridodati, kako je 14. rujna irački parlament, na prijedlog premijera Haidera al-Abadija, smijenio gradonačelnika Kirkuka Nadžmaldina Karima, a navodno je smjenjen zbog pružanja potpore inicijativi Erbila (glavnog grada Iračkog Kurdistana) za provedbu referenduma o nezavisnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like