Raste napetost zbog incidenta u Nagorno Karabahu

Armeniju nastavlja potresati sve dublja politička kriza nakon po nju neugodnog raspleta ratnih zbivanja u Nagorno Karabahu, u kojemu je premijer Nicol Pashinyan 9. studenog silom prilika potpisao mirovni sporazum s Azerbajdžanom i Rusijom kako bi spasio spomenutu regiju od potpunog vojnog poraza pred nadirućom azerbajdžanskom vojskom. Zbog toga zemlju tjednima potresaju brojni prosvjedi oporbenih simpatizera koji zahtijevaju Pashinyanovu ostavku. Svemu ovome još se pridodalo i prekjučerašnje prvo značajnije kršenje prekida vatre od strane azerbajdžanskih snaga, zbog čega je danas reagirao i predsjednik Republike Armenije Armen Sargsyan.

U nedjelju, 13. prosinca, Sargsyan je predložio žurno sazivanje izvanredne sjednice parlamenta radi rasprave o trenutačnom stanju u zemlji, izvijestio je ured za medije predsjedničke administracije.

„Azerbejdžanske oružane snage 12. prosinca, kršeći prekid vatre proglašen 9. studenoga, zauzele su selo Khin-Tager u hadrutskoj regiji Artsakha (armenski naziv za nepriznatu Republiku Nagorno-Karabah) i krenule prema selu Khtsaberd u istoj regiji. Predsjednik poziva na hitno održavanje izvanredne sjednice parlamenta na kojoj će se razmotriti razlozi za takvu situaciju u regiji Hadrut i načini izlaska iz nje ”, navodi se u izjavi.

Istaknuo je kako mjerodavni vladini odjeli još nisu “pravilno predstavili stanje i poteze koje je poduzela armenska strana”. S tim u svezi, predsjednik apelira na Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova zahtjevom “da odmah obavijeste javnost o situaciji u Artsakhu, kao i radnjama koje je armenska strana poduzela kako bi zaštitila navedena naselja i učinkovito promatrala režim prekida vatre”.

Sargsyan je također podsjetio kako je odlukom Vrhovnog vijeća Armenije od 8. srpnja 1992. Erevan dužan pomoći Nagorno Karabahu u zaštititi prava stanovnika.

Podsjećamo kako je armenski predsjednik Armen Sarkissian već ranije pozvao na održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u zemlji. Prema njegovim riječima, politička kriza koja se razvila u Armeniji nakon potpisivanja mira u Nagorno-Karabahu zahtijeva ostavku premijera. Prije izbora, predsjednik predlaže da se vlast u zemlji prebaci na vladu nacionalnog sporazuma.





Što se tiče spomenutog incidenta o kršenju primirja u Nagorno Karabahu, prenosimo i stav o njemu službenog Bakua kroz zajedničko priopćenje Azerbajdžanske službe državne sigurnosti i Ministarstva obrane te zemlje.

U njemu se navodi kako je obnavljanje neprijateljstava u blizini sela u regiji Hadrut u Karabahu bila je “prinudna antiteroristička operacija” Azerbajdžanske službe državne sigurnosti.

„Nakon potpisivanja zajedničke izjave o prekidu vatre 10. studenoga [9. studenog po moskovskom vremenu], armenske oružane skupine ostale su u šumama sjeverozapadno od sela Hadrut. Nisu napustile teritorij, već su, naprotiv, oformile borbene položaje i izvele nekoliko djela sabotaže protiv azerbejdžanske vojske i civila, uslijed čega su četiri vojnika ubijena, dvoje ranjeno, a ranjen je i jedan civil. Služba državne sigurnosti Azerbajdžana bila je primorana provesti antiterorističku operaciju ”, navodi se u priopćenju.





Danas je armenski ministar obrane Vagharshak Harutyunyan doputovao u Moskvu na konzultacije s ruskim kolegom Sergejem Shoiguom i razgovarao o kršenju prekida vatre u regiji Hadrut u Nagorno-Karabahu. Armensko Ministarstvo obrane navodi slijedeće:

“Kao rezultat azerbejdžanske provokacije, armenska strana ima šest ranjenih, neprijatelj ima gubitke i ranjene. Armensko Ministarstvo obrane najoštrije osuđuje provokaciju azerbejdžanske strane.”

Trenutno su u regiji Hadrut u tijeku pregovori između armenske, ruske i azerbejdžanske vojske kako bi se situacija razriješila i strane vratile na početne položaje, izvješćuje armensko MO.

 

 

Komentari

komentar

You may also like