Raste zabrinutost: „Njemačka i EU ne smiju dozvoliti trgovinski rat između SAD-a i Kine“

Njemačka i EU ne smiju dozvoliti trgovinski rat između SAD-a i Kine, a trgovinski odnosi ne smiju postati taoci politike, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u govoru na ekonomskom forumu u Berlinu.

„Trgovinski sukob između SAD-a i Kine već dovodi do toga da mi u Europi osjećamo ograničenja, zato što postoje stotine njemačkih i europskih tvrtki koje rade u SAD-u za kinesko tržište i u Kini za američko. Mi smo previše povezani na međunarodnoj razini, da bismo dozvolili takav trgovinski rat. Zato ja apeliram na sve one koji govore, kako dogovor s američkom administracijom ne može biti postignut: ako mi dozvolimo da trgovinski odnosi postanu taoci politike, da pitanje otovrenih tržišta postane sredstvo političke borbe, mi ćemo uvidjeti kako će naši građani zbog toga plaćati vrlo visoku cijenu“, kazao je njemački ministar.

Izjavio je, također, kako pred međunarodnom trgovinskom politikom sada stoje veliki izazovi, vezani uz rast protekcionizma i nacionalizma, koji se primjećuje „ne samo u SAD-u, već i po svuda, npr. u Kini i Rusiji primjenjuju se zakoni o lokalizaciji“. Uspješniji smjer razvoja bio bi „smanjenje protekcionizma i otvaranje tržišta, smanjenje carina i ukidanje nepoštenih, s gledišta carina, trgovinskih odnosa“, kazao je Altmaier.

„Mi se zalažemo za multilateralizam i zato smo donijeli odluku o vođenju pregovora sa SAD-om o izbjegavanju trgovinskog sukoba“, kazao je njemački ministar gospodarstva, komentirajući stanje vezano uz trgovinski spor između Berlina i Washingtona oko carina na automobile. „Sada se otvara odlučujuća faza pregovora. Mi ne znamo kakvu će odluku donijeti predsjednik (Donald Trump), ali mi ćemo učiniti sve kako bismo izbjegli eskalaciju i u toj sferi, i kako bi EU dala zajednički odgovor na te izazove“, kazao je Altmaier.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like