Rastu francusko-turske tenzije i međusobne optužbe

Foto: commons.wikimedia.org

Dvije vrlo važne zemlje unutar NATO saveza – Francuska i Turska – nikako ne uspijevaju pronaći “zajednički jezik” kada je u pitanju vanjska politika na Bliskom istoku ali i ne samo tamo.  Štoviše, čini se kako se njihovi odnosi još više pogoršavaju. Tako je ovih dana francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian u intervjuu novini Le Monde kritizirao politiku Turske u Libiji, Istočnom Sredozemlju i u sklopu NATO saveza. Što se tiče ovog posljednjeg, kritizirao je tursku kupnju ruskih sustava PZO S-400, slanje sirijskih plaćenika u Libiju i isporuke oružja u tu zemlju usprkos embarga UN-a, kao i tursku ucjenu Europske unije migrantima kroz otvaranje svojih granica i td.

Sinoć je na njegove kritike reagiralo tursko Ministarstvo vanjskih poslova, kroz izjavu svog glasnogovornika Hamija Aksoya, koji je kazao slijedeće:

„Govoreći o Turskoj…, francuski ministar Jean-Yves Le Drian nastoji prikriti očajnu situaciju s kojom se susreće Francuska zbog koronavirusne krize. Čini se, kako je pomoć, koju je Turska pružila u svojstvu istinskog prijatelja u ovom složenom razdoblju (humanitarna pomoć Turske europskim državama, op. GN.), stvorila neugodnu situaciju za Francusku, koja nije mogla pomoći svojim europskim susjedima u njihove najteže dane.“ Francuska „prikriveno pomaže terorističkim organizacijama u Siriji, podupire snage koje djeluju protiv zakonite vlade u Libiji, ometa riješenje ciparskog pitanja, uporno ignorirajući prava ciparskih Turaka i nastoji uvesti sankcije prema svom savezniku (u NATO-u) – Turskoj“, kazao je Aksoy.

„Francuska vlada trebat će odustati od svojih ambicija i prestati smatrati Tursku ugrozom za stabilnosti i sigurnost Europe“, navodi se u priopćenju turskog MVP.

 





Komentari

komentar

You may also like