Rat cjepiva: Rusija Meksiku isporučuje 20 milijuna doza „Sputnik V“

Već od ranije prisutna nemilosrdna konkurencija i međusobna borba između proizvođača cjepiva protiv koronavirusa COVID-19, kao i između država koje se natječu koja će od njih prije dobiti navodno spasonosno cjepivo protiv ove zaraze, posljednjih se dana prebacila i na otvorenu političku i medijsku pozornicu, čime samo dodatno zbunjuje ionako sluđene ljude svime onim što se prošle godine u svijetu događalo, a očito se nastavlja i u ovoj. U tom kontekstu objavljujemo i slijedeću vijest, koja ukazuje na izvršeni ruski „prodor“ u „američko dvorište“ ili, geopolitičkim jezikom rečeno – neprikosnovenu američku zonu utjecaja.

Naime, prema navodima Reutersa objavljenim u utorak, 26. siječnja, Rusija će u sljedeća dva mjeseca Meksiku isporučiti 24 milijuna doza cjepiva Sputnik V protiv Covida-19. To je izjavio osobno meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, a objava je stigla nakon što je dan ranije tj. u ponedjeljak telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovo predstavlja ambiciozniji cilj nego što je to bilo najavljeno prošlog tjedna, kada je rečeno da će tu latinoameričku zemlju Rusija opskrbiti sa 7,4 milijuna doza svog cjepiva do kraja ožujka, navodi britanska medijska agencija.

Meksički predsjednik Lopez Obrador, koji je i sam obolio od koronavirusa i na liječenju je zbog blagih simptoma, također je i „tvitnuo“ o tome, da je pozvao svog ruskog kolegu u posjet Ciudad De Mexicu.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o obuci meksičkih medicinskih stručnjaka u Rusiji.

Očekuje se da će u prvom tromjesečju ove godine deseci milijuna doza cjepiva koje su razvili ruski Institut Gamalea, kineska tvrtka CanSino Biologics, britansko-švedska tvrtka AstraZeneca i američko-njemačko cjepivo Pfizer biti isporučeni u Meksiko čije stanovništvo broji više od 130 milijuna ljudi. Međutim, ova najnovija vijest znači da će ruski Sputnik V postati najčešće korišteno cjepivo u Meksiku tijekom tog razdoblja, dijelom i zato što je Pfizer smanjio opskrbu, navodi Reuters.

Podsjećamo: prva zemlja članica EU koja je službeno registrirala rusko cjepivo Sputnik V postala je Mađarska, iako Bruxelles još nije odobrio njegovu upotrebu. Također, to je cjepivo već registrirano i u Argentini, Boliviji, Srbiji, Alžiru, Palestini, Venezueli, Paragvaju i Turkmenistanu. Još je čitav niz zemalja koje s Rusijom pregovaraju o nabavi njihovog cjepiva ali i o njegovoj proizvodnji na svojim teritorijima. Navodno se radi o čak 25 zemalja.

Koliko su problemi ovakve prirode, poput globalnih pandemija ranije izgledali romantičnije nego danas, čak i u doba opasnog hladnog rata kada su suparničke velesile SAD i SSSR, neovisno što su jedna drugoj prijetile nuklearnim uništenjem ipak međusobno surađivale na znanstvenoj bazi s ciljem zajedničke svjetske dobrobiti, pročitajte u izvrsnom tekstu na poveznici ispod.

Kako su SAD i SSSR, za razliku od sadašnje pandemije, surađivali na cjepivu protiv dječje paralize u jeku hladnog rata

Komentari

komentar

You may also like