Rat cjepiva: Rusija Meksiku isporučuje 20 milijuna doza „Sputnik V“

Već od ranije prisutna nemilosrdna konkurencija i međusobna borba između proizvođača cjepiva protiv koronavirusa COVID-19, kao i između država koje se natječu koja će od njih prije dobiti navodno spasonosno cjepivo protiv ove zaraze, posljednjih se dana prebacila i na otvorenu političku i medijsku pozornicu, čime samo dodatno zbunjuje ionako sluđene ljude svime onim što se prošle godine u svijetu događalo, a očito se nastavlja i u ovoj. U tom kontekstu objavljujemo i slijedeću vijest, koja ukazuje na izvršeni ruski „prodor“ u „američko dvorište“ ili, geopolitičkim jezikom rečeno – neprikosnovenu američku zonu utjecaja.

Naime, prema navodima Reutersa objavljenim u utorak, 26. siječnja, Rusija će u sljedeća dva mjeseca Meksiku isporučiti 24 milijuna doza cjepiva Sputnik V protiv Covida-19. To je izjavio osobno meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, a objava je stigla nakon što je dan ranije tj. u ponedjeljak telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovo predstavlja ambiciozniji cilj nego što je to bilo najavljeno prošlog tjedna, kada je rečeno da će tu latinoameričku zemlju Rusija opskrbiti sa 7,4 milijuna doza svog cjepiva do kraja ožujka, navodi britanska medijska agencija.

Meksički predsjednik Lopez Obrador, koji je i sam obolio od koronavirusa i na liječenju je zbog blagih simptoma, također je i „tvitnuo“ o tome, da je pozvao svog ruskog kolegu u posjet Ciudad De Mexicu.

Dvojica predsjednika razgovarali su