Rat je počeo! Kinezi masovno bojkotiraju Apple; SAD označile „deadline“ za Huawei

U petak, od američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenut tehnološki rat protiv Kine ubrzano dobiva na intenzitetu. Kinezi su jučer počeli masovni bojkot američkog Applea i njegovih proizvoda s ciljem pružanja potpore Huaweiu, a Washington je danas odredio „dedline“ tj. rok do  kojeg Huawei još može raditi na teritoriju SAD-a.

Ali najprije o najnovijoj odluci američkog Ministarstva trgovine. Prema njoj se kineskom IT-divu Huaweiu dozvoljava nastavak rada u SAD-u još tijekom idućih 90 dana – do 19. kolovoza! Radi se o privremenoj glavnoj licenci, koja omogućuje Huaweiu pravo davanja mrežnih usluga i nadopunjavanja programske potpore za svoje mobilne platforme koje se koriste u SAD-u. U američkom Ministarstvu su naglasili kako „dozvola vrijedi od 20. svibnja 2019.g. do 19. kolovoza 2019. godine“.

Huaweiu se također ukidaju zabrane za kupnju proizvoda u SAD-u u tm razdoblju. Ova se tromjesečna odgoda ne odnosi na nove poslove, već jedino daje mogućnost sadašnjim klijentima Huaweia da izbjegnu štete u svome poslu. Daje se mogućnost i vrijeme drugim tvrtkama, koje imaju poslovni odnos s Huaweiom, „izbjeći prekide u radu u već postojećim komunikacijskim mrežama i uslugama“, navodi američko Ministarstvo.

Saznalo se: Huawei je već bio pripreman za ovaj scenarij

Ovih je dana postalo jasno kako Huawei, očito ništa ne želeći prepustiti slučaju i hiru američke politike, još od studenog prošle godine razrađuje svoj novi operativni sustav, koji će zamijeniti američki Android, o čemu piše Huawei Central (o Googleovom povlačenju suradnje s Huaweiom izvjestili smo jučer, pogledaj poveznicu ispod teksta). Prema informacijama iz izvora toga medija, novi OS zvat će se Hongmeng – a razrađuje se na bazi operativnog sustava Linux. U ožujku ove godine Richard Yu, šef Huaweia, priopćio je o pripremnom „planu B“ upravo za slučaj da proizvodi kompanije ne mogu koristiti OS Android.

Kinezi počeli masovni bojkot Appleovih proizvoda
Sukladno otpočinjanju američkog tehnološkog rata protiv Kine, na kineskoj društvenoj mreži Weibo počeli su masovni pozivi na bojkot proizvoda američkog Applea s ciljem pružanja pune potpore Huaweiu (info: BuzzFed), a mnogi su korisnici izrazili spremnost promijeniti američke smartfone i iPhone za domaće. Ne radi se o prvoj takvoj akciji „narodnog karaktera“. Još u prosincu prošle godine pojedine kineske tvrtke otkazima su prijetile svojim radnicima koji su se koristili iPhone uređajima. Istodobno su im, kao alternativu, davali povlastice za nabavku smartfona Huawei.

Neovisno o populističkim potezima (kakvim se, zapravo, mogu smatrati i američki državni intervencionistički potezi u svrhu zaštite svojih proizvođača), sadašnje širenje trgovinskog rata, poglavito ovog tehnološkog između SAD-a i Kine može nanijeti veliki udarac u lancu isporuka komponenti za smartfone, a cijena im može skočiti i za 20%. To se naročito može dogoditi ukoliko SAD povećaju carine na kineske proizvode u vrijednosti od 300 milijardi dolara, što je Trump nedavno i najavio, navodi medij South China Morning Post.

To sve jako dobro shvaćaju investitori. U ponedjeljak su dionice Applea počele padati, izgubivši više od 3%. Vrijednosni papiri Googlea pojeftinili su za 2%, dok je visokotehnološki index Nasdaq pao za 1,5%. Pali su i glavni burzovni indeksi u Europi, čiji  se jučerašnji gubitak kretao oko 2%.

Dionicama Huaweia na burzama se ne trguje, njima vlada menadžment tvrtke i njihovi suradnici. Međutim, počela je rasprodaja obveznica Huaweia, a one padaju najbržom dinamikom od kada ih se prati.

Počinje tehnološki rat za nadzor svijeta: Google prekida suradnju s Huaweiom!
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like