Rat u Etiopiji: Regija Tigraj i protuvladine skupine stvaraju savez

Etiopski premijer Abiy Ahmed suočava se s novim izazovom jer su devet protuvladinih skupina, uključujući i militante Tigraja, formirali novi savez, piše DW.

Narodnooslobodilačka fronta Tigraja (TPLF) se više od godinu dana bori protiv središnje vlasti. Sada su formirali Ujedinjeni front etiopskih federalističkih i konfederalističkih snaga zajedno s drugim oporbenim skupinama. Cilj novog saveza je “preokrenuti štetne učinke vladavine Abiy Ahmeda na narode Etiopije”, rekli su organizatori, i uz navod da je bilo “velike potrebe za suradnjom i udruživanjem snaga prema sigurnoj tranziciji”.

Savez također uključuje “Oromo” oslobodilačku vojsku. Neke od udruženih skupina već imaju naoružane borce, izvijestio je Reuters. Jedan od organizatora saveza, Johannes Abraha, rekao je za AP da će Ujedinjena fronta “uspostaviti prijelaznu vladu”, a zatim “početi sastajati se i komunicirati sa zemljama, diplomatima i međunarodnim akterima u Etiopiji i inozemstvu”. Abraha je dodao da je savez  politički i vojni, ali da nije imao kontakt s Ahmedovom vladom. “Naravno da nam je draže ako dođe do mirne i dogovorene tranzicije oko uklanjanja Abiya”, rekao je glasnogovornik Oslobodilačke vojske Oromo za AP. “Cilj je stvariti što inkluzivniju vlast. Znamo da ova tranzicija zahtijeva sve sudionike”, dodao je.

Vladina glasnogovornica Billene Seyoum odgovorila je iz Adis Abebe da su oporbene skupine imale mogućnost rješavanja razlika na izborima ranije ove godine i da sve skupine koje su odbile tu opciju “ne mogu sada biti za demokratizaciju”.

Objava o uspostavi saveza je stigla za vrijeme je američki posebni izaslanik Jeffrey Feltman bio na sastanku u glavnom gradu Etiopije s nekoliko visokih zakonodavaca u pokušaju da se postigne trenutni prekid vatre. Borbe između TPLF-a i vladinih snaga rezultirale su tisućama ubijenih i preko dva milijuna raseljenih. Američki državni tajnik Antony Blinken jučer je opet pozvao na mir, rekavši: “Sukob u Etiopiji mora doći do kraja. Mirovni pregovori trebali bi započeti odmah i bez preduvjeta”.  Američki senatori predstavili su novi zakon o sankcijama koji će ciljati na one koji su uključeni u sukob koji je u tijeku. TPLF tvrdi da je ostvario značajne teritorijalne dobitke protiv vladinih snaga na sjeveru, ali vlada poriče te tvrdnje. Vođe iz Tigraja nekoć su dominirali etiopskom politikom, ali su svrgnuti od strane Ahmeda nakon izbora. Optužuju premijera za centralizaciju vlasti na štetu regija.

Komentari

komentar





You may also like