Rat u etiopskoj pokrajni Tigraj i eskalacija sukoba

Sve je više žrtava kaotičnog sukoba u istočnoj Africi. Etiopija, iako jedna od prvih oformljenih afričkih država, sličnija je uniji etnički i jezično različitih pokrajini. Jedna od tih pokrajni: Tigaj, s vlastitim jezikom i kulturom, bori se za neovisnost. Iako stanovništvom i površinom manji dio Etiopije, najznačajnije doprinosi ekonomiji cjelokupne države.

Sukob između tigajskih separatista i etiopske vojske započeo je u 11.-tom mjesecu prošle godine nakon izbora. Slojevitosti konflikta doprinosi i i uključenje eritrejske vojske. Tigaj se nalazi između Etiopije i Eritreje. No, saveznici u borbi protiv malene pokrajine nisu uvijek bili u prijateljskim odnosima. Od 1998., pa do 2018. kada je potpisan mir, Eritreja i Etiopija bile su u ratu. Sada vojska Eritreje pomaže Etiopiji sa sjevera, a obje vlade su uhvaćene u laži jer su negirale takvu umiješanost Eritreje. 

U samo 6 mjeseci sukoba, raseljeno je oko 2 milijuna ljudi, a pothranjenost i silovanja postali su svakodnevica. Međunarodni akteri glasni su u pozivima na smirivanje sukoba, ali mnogo su sporiji u humanitarnoj i pregovaračkoj pomoći. Povijest ratova na ovom području, kao i činjenica da mnogi stanovnici Afrike osjećaju etničku i plemensku, ali ne i državnu pripadnost, ne prognoziraju brza i jednostavna rješenja. Stabilnost u ovoj afričkoj regiji bitna je za svjetsku trgovinu (naročito naftom i plinom). Naime, Etiopija i Eritreja nalaze se blizu Crvenog mora i tjesnaca Bab-el-Mandeb kroz kojeg prolaze 43 milijuna barela dnevno.

Komentari

komentar

You may also like