Rat u Ukrajini: Rusija „slijeva“ nove snage u sklopu pokrenute velike ofenzive na istoku

Ruske snage nastavile su svoju novu ofenzivu na istoku Ukrajine, napadajući položaje ukrajinskih snaga u mjestima duž fronte u obliku bumeranga dugog stotine kilometara. Snimke noćnog neba pokazuju snagu i žestinu napada u kojem se koristi brojno raketno i topničko oruđe. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruska vojska baca sve što ima u bitku, što bi moglo biti ključno za kontrolu nad istočnim industrijskim središtem zemlje.

Zapovjednik opkoljenih ukrajinskih snaga u metalurškom kompleksu Azovstal u Mariupolju izdao je očajničku molbu za pomoć, kazavši da su njegovi marinci “možda suočeni s našim posljednjim danima, ako ne i satima”. “Neprijatelj nas brojčano nadmašuje 10 prema jedan”, rekao je Serhiy Volyna iz 36. brigade marinaca, prenosi Euronews.

“Apeliramo i molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Molimo ih da iskoriste proceduru izvlačenja i odvedu nas na teritorij neke treće strane.”

Tisuće vojnika i civila ostaju skrivene u tvornici, navodi isti medij. Savjetnik gradonačelnika Mariupola opisao je “užasnu situaciju” u opkoljenom kompleksu i izvijestio da je do 2.000 ljudi — uglavnom žena i djece — bez “normalnih” zaliha pitke vode, hrane i svježeg zraka, piše Euronews.

S druge strane ruski državni mediji negiraju da u golemom tvorničkom kompleksu Azovstal ima civila i ponavljaju kako su već u više navrata otvarali koridore za predaju ukrajinskih vojnika i pripadnika bojne Azov, kao i eventualnih civila iz Azovstala. Navode kako je zadnji takav pokušaj bio jučer između 14 i 16 sati. Međutim, nitko se nije niti predao niti iz tvorničkog kompleksa izišao. Isti koridor otvorit će i danas, objavilo je rusko Ministarstvo obrane uz snimke da se jučerašnjim koridorom izvuklo oko 140 civila iz stambenih objekata uz granicu s tvorničkim kompleksom ali ne i iz samog Azovstala.

Ukrajina je postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavi humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i staraca iz opkoljenog grada Mariupola u srijedu, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk, prenosi Reuters.





“S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, ovo je mjesto gdje ćemo danas usredotočiti naše napore”, napisala je Vereshchuk u poruci na Facebooku. Kazala je da će pokušaj evakuacije početi u 14 sati (11:00 GMT).

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na četverodnevnu humanitarnu pauzu u Ukrajini radi obilježavanja pravoslavnog Uskrsa, piše turska agencija Anadolu.

“Danas pozivam na četverodnevnu humanitarnu stanku Velikog tjedna koja počinje na Veliki četvrtak i traje do Uskrsne nedjelje, 24. travnja, kako bi se omogućilo otvaranje niza humanitarnih koridora”, rekao je Guterres novinarima. Šef UN-a rekao je da će stanka omogućiti siguran prolaz svim civilima i sigurnu dostavu humanitarne pomoći koja spašava živote ljudima u najteže pogođenim područjima kao što su Mariupolj, Herson, Donjeck i Lugansk.





“Ujedinjeni narodi su spremni poslati konvoje humanitarne pomoći tijekom ovog razdoblja na ta mjesta. Dostavljamo detaljne planove stranama”, dodao je.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andriy Melnik ponovno je izrazio nezadovoljstvo obimom vojne pomoći koju je FRG pružila Kijevu, napomenuvši da teško naoružanje nije na popisu oružja potrebnog Ukrajini. Melnyk je, govoreći na televiziji ZDF u utorak navečer, osvrnuo se na popis mogućih zaliha oružja koje je Ukrajina primila iz Njemačke prije nekoliko tjedana. Problem je, rekao je, što na popisu nema teškog naoružanja.

“Oružje koje nam treba nije na ovom popisu”, rekao je ukrajinski veleposlanik.

U utorak je njemački kancelar Olaf Scholz, nakon videokonferencije na kojoj su sudjelovali zapadni čelnici, rekao je da su vlastite rezerve Bundeswehra u smislu isporuke oružja Ukrajini uglavnom iscrpljene, ali da ih Kijev može kupiti od njemačkih obrambenih koncerna, koji će tada biti kompenzirani. Scholz je istaknuo da je Njemačka isprva isporučila Ukrajinu oružje iz vlastitih zaliha, ali sada su te mogućnosti ograničene.

Kanadske vlasti namjeravaju poslati topništvo velikog kalibra u Ukrajinu u sklopu redovite opskrbe ovoj zemlji ubojitim oružjem. To je 19. travnja objavio kanadski premijer Justin Trudeau, kazavši slijedeće: “Kanada će poslati teško topništvo u Ukrajinu. Detalje ćemo objaviti u narednim danima”, rekao je, a prenosi Eadaily.

Jučer je na kolegiju ruskog Ministarstva obrane ministar istog, Sergej Šojgu, izjavio da će se Ukrajina u drugoj fazi ruske vojne operacije susresti s najnovijim obrascima ruske vojne tehnike, prenose ruski mediji.

Komentari

komentar

You may also like