2S3 Akacija: Sovjetske samohodne haubice koje koriste obje strane u ratu

Kao relikt iz poodmaklog doba Hladnog rata, samohodna haubica sovjetskog dizajna “2S3 Akacija” i dalje se intenzivno koristi od strane Rusije i Ukrajine u ratu, piše portal 19fortyfive. Unatoč svojoj starosti, unaprijeđene verzije topničkog sustava “2S3 Akacija” (akacija je vrsta drveta) sposobne su ispaljivati ​​napredne navođene granate.

Razvoj sovjetskog sustava “2S3 Akacija” prvi je put započeo 1960-ih, a službeno je u upotrebu ušao 1971. Prema ruskom Ministarstvu obrane, Akaciju pokreće motor V-59U i opremljena je automatiziranim mehanizmom za punjenje. Akacija je opremljena glavnim topom D-22 kalibra 152 mm kao i mitraljezom PKT 7.62 mm za obranu vozila od pješaštva. Top je postavljen na osovinu tenka, pa se Akacija se može brzo kretati po cesti i izvan nje. Modernizirane verzije haubice poznate kao 2S3M i 2S3M1 predstavljene su 1975., odnosno 1987. godine. Ove su verzije preradile i proširile kapacitet skladištenja streljiva i uvele mogućnost ispaljivanja modernih navođenih granata.

Prema ruskim izvorima, Akacija je dizajnirana da izdrži napade kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja kroz ventilacijske filtere i tehnologiju brtvljenja kabine koja se može aktivirati u slučaju nuklearnog napada, čime se štiti četveročlana posada. Proizvodnju haubice službeno je prekinuo njezin proizvođač Uraltransmaš godine 1993. godine, ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. U nastojanju da produže vijek trajanja, ruski vojni čelnici odlučili su modernizirati sustav, koji i dalje služi uz samohodni topnički sustav 2S19 MSTA koji je dizajniran da zamjeni Akaciju. Modernizacija je i dalje u tijeku i napredovala je posljednjih nekoliko godina, a Uraltransmaš je isporučio prvu seriju moderniziranih verzija ruskim oružanim snagama u svibnju 2021. prema izvješćima ruskih državnih medija. Ovi modeli imaju nadograđenu komunikacijsku opreme.

Dio razloga zašto je Akatsiya uspjela ostati u službi do danas je sposobnost moderniziranih verzija da ispaljuju laserski navođenu topničku granatu Krasnopol kalibra 152 mm. Ovo streljivo je dizajnirano za gađanje ciljeva s većom preciznošću, što ga čini vrlo prikladnim za udare na zapovjedne centre ili strateške točke, ali i za napade na protivničku artiljeriju.

Ova haubica je bila naširoko korištena. Korištena je u sovjetskoj invaziji na Afganistan, ali i u svim većim sukobima koji su uključivali Rusiju od raspada Sovjetskog Saveza, uključujući intervenciju u Siriji i  sukob u Donbasu 2014. Ukrajinske i ruske Akacije su značajno korištene i u ovom ratu i to od obje strane. Bjeloruska vojska je primila pošiljku moderniziranih Akacija ranije ovog mjeseca.

Komentari

komentar





You may also like