Američki general: Ukrajina je oborila 55 ruskih zrakoplova, ali F-16 će dobiti tek za 3 godine

Ukrajinska protuzračna obrana oborila je najmanje 55 ruskih vojnih zrakoplova od početka rata, izjavio je 19. rujna američki general James Hecker čije riječi prenosi tamošnji medij POLITICO. Golemi gubici glavni su razlog zašto ruski borbeni zrakoplovi i bombarderi nisu igrali veliku ulogu u sukobu, tvrdi general.

Ukrajinska je vojska to postigla koristeći stariju protuzračnu obranu ruske proizvodnje, čime su ozbiljno ograničili nalete ruskih letjelica blizu ukrajinskih položaja, navodi američki general, dodajući kako je to dovelo i do odsijecanja ruskih kopnenih snaga od zračne potpore koja bi im bila potrebna za zauzimanje i držanje teritorija.

Radilo se o jednom od velikih iznenađenja ovog rata, s obzirom kako je većina analitičara očekivala da će Rusija brzo uspostaviti dominaciju nad zračnim prostorom Ukrajine u prvim danima invazije. Taj je neuspjeh omogućio ukrajinskim zračnim snagama da se pregrupiraju i prežive uglavnom netaknute, navodi Hecker, procjenjujući kako je Ukrajina zadržala oko 80 posto svojih zračnih snaga u dosadašnjem tijeku rata.

Govoreći o nastavku vojne pomoći zapada Kijevu, američki je general kazao kako postoji jedna stvar koja vjerojatno neće uskoro stići u Ukrajinu. Radi se o borbenom zrakoplovu 4. generacije američke proizvodnje F-16, za kojeg smatra kako neće stići u iduće dvije do tri godine nakon što se donese bilo kakva politička odluka o njihovoj isporuci (koja još nije donijeta, op. ZM.)

Kazao je kako će rat u Ukrajini trajati još godinama i da pomoć ovisi o odlukama koje donesu političari u Washingtonu i diljem europskih prijestolnica, što pak dovodi do kašnjenja s nekim oružjem za koje Ukrajinci mjesecima inzistiraju da je ključno za njihov opstanak.

General Hecker također kaže kako se vrši sve veći pritisak, poglavito na Njemačku, da dozvoli trećim zemljama da Ukrajini pošalju tenkove i topničke sustave Leopard, što je Berlin do sada odbijao učiniti.





U istom kontekstu navodi kako strah postoji i u Bijeloj kući, koja odbija poslati projektile većeg dometa za visoko mobilne topničke raketne sustave, bojeći se da bi Ukrajina počela gađati mete unutar ruskog teritorija.

“Ukrajina ima ono što im je potrebno za preživljavanje i borbu i pokušaj zaštite svoje suverene zemlje bez pretvaranja ovoga u Treći svjetski rat”, izjavio je Hecker.

Zanimljivo je daa je američki general priznao da SAD Ukrajini dostavljaju “vremenski” obavještajne podatke, ali je i dalje inzistirao na tezi da Amerikanci ne biraju mete za njih.





Preciznije, SAD su prenijele informacije o lokaciji ruskih opskrbnih skladišta i logističkih čvorišta unutar Ukrajine, a na Ukrajincima je odluka hoće li ih gađati ili ne, kazao je Hecker.

Pritom je dodao kako je u prvim danima rata ukrajinska vojska imala teškoća u gađanju ciljeva koji su bili iza prvih linija i izvan dometa većeg dijela njihovog topništva. “Ali onda su dobili HIMARS-e”, zaključio je američki general, čije riječi prenosi medij POLITICO.

 

Komentari

komentar

You may also like