Biden kazao Zelenskom da će SAD Ukrajini isporučiti još HIMARS-a

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Washington dati Kijevu 625 milijuna dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući topničke raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS), priopćila je Bijela kuća.

Bidenu se u razgovoru sa Zelenskijem pridružila potpredsjednica Kamala Harris, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Američki predsjednik istaknuo je da Washington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, dodaje se. Biden je “obećao da će nastaviti podržavati Ukrajinu dok se brani od ruske agresije koliko god je potrebno”, stoji u priopćenju.

Prvi je to američki paket vojne pomoći od ruskog proglašenja aneksije dodatnog ukrajinskog teritorija. Rusija je prošloga tjedna proglasila aneksiju nakon referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev tvrde da je glasanje bilo prisilno i nereprezentativno te da ti referendumi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

State Department je priopćenjem pojasnio da paket vojne pomoći uključuje četiri lansera HIMARS s pripadajućim raketama, 32 haubice sa 75 000 komada strjeljiva, 200 vozila otpornih na mine (MRAP) i protupješačke mine Claymore. HIMARS koji proizvodi Lockheed Martin svojom je preciznošću i većim dometom omogućio Kijevu da umanji dominaciju ruskog topništva. “Nedavni razvoj događaja od lažnih referenduma u Rusiji i pokušaja aneksije do novih otkrića o brutalnostima prema civila na ukrajinskom teritoriju koji je ranije kontrolirala Rusija samo jača našu odlučnost”, priopćenjem je poručio američki državni tajnik Antony Blinken.

Prošlog su tjedna Sjedinjene Države predstavile paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 1,1 milijardu dolara koji uključuje 18 HIMARS-a, razne protudronske i radarske sustave. No, prošlotjedni paket pomoći financirala je Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine (USAI), što znači da vlada mora nabavljati oružje od vojne industrije, umjesto slanja oružja iz postojećih zaliha.

SAD je obećao Ukrajini poslati 20 HIMARS-a koristeći predsjedničku ovlast ubrzanog slanja oružja bez odobrenja Kongresa (PDA). Ukupno je SAD poslao Ukrajini pomoć vrijednu oko 16,8 milijardi dolara od početka ruske invazije 24. veljače.

Medij: Eskalacija? Putin naredio ruski nuklearni vlak za Ukrajinu?

Komentari

komentar

You may also like