Kijev tvrdi da je navodno rusko povlačenje iz Hersona vjerojatno zamka

Ruski dužnosnik u južnoj Ukrajini rekao je da će ruska vojska vjerojatno povući svoje trupe sa zapadne obale rijeke Dnjepar u Hersonu. Dužnosnik je također još jednom pozvao civile da napuste područje. “Najvjerojatnije će naše jedinice, naši vojnici, otići na istočnu obalu”, rekao je ruski regionalni guverner Kiril Stremusov u intervjuu u četvrtak za Solovyov Live. Mislio je, naravno, na istočnu obalu rijeke Dnjepar, što znači povlačenje ruske vojske iz regionalnog središta, grada Hersona, koji se nalazi na zapadnoj obali te rijeke.

Također, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je na medijskoj konferenciji jučer kako smatra da Ukrajina mora nastaviti s ofenzivom kako bi zauzela preostali teritorij u području Hersona. “Svakako vjerujem da imaju sposobnost za to. Što je još važnije, Ukrajinci sami vjeruju da imaju sposobnost”, tvrdi. Ipak, ukrajinska vojska je oprezna oko toga hoće li ruska vojska zapravo napustiti položaje u tom području.

Jurij Sobolevski, zamjenik čelnika ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, je oprezan u pogledu namjera ruskih snaga. “Unutar granica grada Hersona, broj ruskih kontrolnih točaka je smanjen, a Rusi su skinuli svoje zastave s nekih administrativnih zgrada koje su zauzeli”, rekao je telefonski za NBC News. “Imamo informaciju da tamo ima još puno ruskog vojnog osoblja i opreme”, rekao je Sobolevski, koji nije stacioniran u gradu, ali redovito razgovara s ljudima koji tamo još žive. “Ove akcije mogle bi biti provokacija da se Oružane snage Ukrajine namame u zamku”, tvrdi. Slično je prošlog tjedna tvrdio i Zelenski rekavši da su najobučeniji ruski vojnici ostali u Hersonu.

Michael Kofman, direktor istraživačkog programa u programu studija Rusije pri CNA, think tanku iz Washingtona, napisao je na Twitteru da je situacija u Hersonu “čista kao blato”. Drugim riječima, priznaje da nije najjasnije što se događa. “Čini se da su se ruske snage povukle iz nekih dijelova, evakuirale se, ali su i pojačale obranu mobiliziranim osobljem”, napisao je dodajući da su borbe “teške”. Unatoč “ograničenoj opskrbi”, napisao je, čini se da ruske snage i dalje imaju streljiva. “Osobno mislim da dokazi ukazuju na rusku odluku da se postojano povuku sa zapadne obale rijeke i izbjegnu da tamo budu odsječeni, dok osvajanje zapadne obale pokušavaju skupo naplatiti Ukrajini”. Također, piše Kofman, “ako bi Ukrajina prisilila Ruse na povlačenje sa zapadne obale Hersona, to bi dovelo kijevske oružane sustave u domet nekih kopnenih ruta prema Krimu”..

Komentari

komentar





You may also like