Medij: Putin planira novu ofenzivu kako bi ‘povratio inicijativu’ nakon gubitaka

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno planira novu ofenzivu u sljedećih mjesec ili dva kako bi se usprotivio ukrajinskim dobicima u ratu koji je započeo prije gotovo godinu dana. Nakon mjeseci poraza pod nogama, Kremlj će pokušati “povratiti inicijativu” ofenzivama koje bi mogle uslijediti uskoro u veljači ili ožujku, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na neimenovane dužnosnike. To bi moglo izvršiti pritisak na Kijev i njegove saveznike da pristanu na primirje u kojem Moskva zadržava kontrolu nad teritorijem koji sada zauzima.

Mediji su izvijestili da je spremnost Rusije da prihvati žrtve uvjerila Putina da će pobijediti u ratu, unatoč nedavnim neuspjesima. Ukrajina je također upozorila na rusku ofenzivu koja bi mogla doći prije nego što Kijev preuzme tenkove Leopard 2 i Abrams koje su ovaj tjedan obećali SAD i Njemačka, piše Bloomberg. Ovo je u skladu s procjenom Instituta za proučavanje rata (ISW), koji je u petak rekao da je prethodno predvidio odlučnu stratešku akciju u sljedećih šest mjeseci, najvjerojatnije u Luhanskoj oblasti. Istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu rekao je da bi nedavni ruski kopneni napadi u Zaporožskoj oblasti mogli biti osmišljeni kako bi se raspršile ukrajinske trupe i pripremile teren za ofenzivu u Luhansku, gdje Moskva premješta svoju 2. motoriziranu streljačku diviziju (GMRD) – dio 1. gardijske tenkovske vojske, koji je bio na obuci u Bjelorusiji.

Bivši britanski obavještajni časnik Philip Ingram rekao je da će Putin i njegov novi zapovjednik za operacije u Ukrajini, Valerij Gerasimov, htjeti učiniti nešto prije nego što se razmjeste tenkovi i oklopna borbena vozila koja dolaze od zapadnih saveznika. “Postojat će pravi pritisak da se pokuša s ofenzivom čim bude praktično”, rekao je Ingram za Newsweek. “Gerasimov je vojno puno odmjereniji pa će prvi postaviti uvjete.”  “Ukrajinci samo pokušavaju zaustaviti Ruse na mjestu, a da bi to učinili, možda će morati zamijeniti malo teritorija za vrijeme – iskoristit će to vrijeme da izvedu svoje iskusne trupe na obuku” na opremi koju je isporučio zapad.

Obuka GMRD-a u Bjelorusiji potaknula je pitanja o tome kakvu bi ulogu u ratu mogao imati predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko, Putinov saveznik. Minsk je u petak priopćio da nastavlja zajedničke taktičke letačke vježbe s Rusijom. Međutim, konsenzus među analitičarima – uključujući ISW i britansko Ministarstvo obrane – je da za sada nema naznaka da ruske snage formiraju udarne skupine u Bjelorusiji kako bi napale Ukrajinu sa sjevera. Čini se da je to u skladu s mišljenjem ruskih vojnih blogera, koji su odbacili mogućnost napada na Kijev iz Bjelorusije kao informacijsku operaciju.

dr. sc. S. Vujačić: Zelenski kao Frodo, Putin kao Sauron: Europljani, dobro došli u Treće doba Međuzemlja!





Komentari

komentar

You may also like