Nizozemska će Ukrajini poslati pontonska vozila za premošćivanje

Nizozemska će Ukrajini poslati vozila za premošćivanje “M3 Amphibious Rig”, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje. Napominju da će sustavi omogućiti brzu izgradnju pontonskih mostova za prijevoz opreme. Nije naveden broj ovih neobičnih vozila koja se planira prebaciti, izvještava ukrajinski portal Militarnyi.

M3 Amphibious Rig njemačko je amfibijsko vozilo. M3 se koristi za prijevoz tenkova i drugih vozila preko vodenih prepreka. Vozilo je razvila njemačka tvrtka Eisenwerke Kaiserslautern. M3 se može kretati kopnom i na vodi. Kopnom se kreće na četiri kotača, a za plutanje na vodi postavlja dva velika aluminijska pontona. Vozilo samo može prenijeti tenkove i druga oklopna vozila krećući se preko rijeke kao skela/kompa. Osim toga, spajanjem četiri dijela koje nosi svako vozilo, može se formirati fiksni most. Osam ovih vozila može formirati most dužine 100 metara, a preko takvog mosta mogu prijeći i najteži tenkovi od preko 60 tona.

S obzirom da obje strane u ratu koriste taktiku rušenja mostova da otežaju prelazak drugoj strani, ova vozila će svakako dobro doći Ukrajini.

Nizozemska je ranije najavila da će u Ukrajinu prebaciti dva minolovca klase Alkmaar za ukrajinsku obalnu stražu. Osim toga, Nizozemska i Belgija obučavat će ukrajinske mornare za upravljanje ovim brodovima. Nizozemska će također osigurati da Ukrajina dobije niz radarskih sustava za otkrivanje dronova.

Ovog tjedna, tijekom posjeta Odesi, Kajsa Ollongren, ministrica obrane Nizozemske, istaknula je da je Nizozemska do sada pružila Ukrajini pomoć u vrijednosti od 1.2 milijarde eura. To uključuje samohodne haubice, sustave Patriot i tenkove.

Komentari

komentar





You may also like