Poljska dijeli tablete joda dok raste strah zbog sukoba oko nuklearne elektrane u Ukrajini

Poljska je, zabrinuta zbog sukoba oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, podijelila je tablete joda regionalnim vatrogasnim službama da ih distribuiraju ljudima u slučaju izlaganja radioaktivnosti, rekao je u četvrtak zamjenik ministra unutarnjih poslova, prenosi Reuters.

Jod se smatra načinom zaštite tijela od stanja kao što je rak štitnjače u slučaju radioaktivnog izlaganja.

Granatiranje lokacije Zaporižja – najveće europske nuklearne elektrane – oštetilo je zgrade u blizini šest reaktora i presjeklo električne kabele, riskirajući nuklearnu katastrofu koja bi pogodila susjedne zemlje. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje oko elektrane.

“Nakon medijskih izvješća o borbama u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, odlučili smo… prije vremena poduzeti zaštitne mjere za distribuciju joda”, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Blazej Pobozy privatnom televizijskom kanalu Radio Zet. “Želio bih uvjeriti sve građane da su ovo rutinske, preventivne radnje koje nas trebaju zaštititi u slučaju situacije koja… nadam se da se neće dogoditi”, dodao je. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je bivše sovjetske satelitske države na rub, a prijetnja predsjednika Vladimira Putina korištenjem nuklearnog oružja već je u ranijim fazama rata natjerala stanovnike da se bore za zalihe joda.

Ruska vojska ispalila je devet projektila na grad Zaporižju, pogodivši hotel i elektranu, rekao je u četvrtak regionalni guverner Oleksandr Starukh. Grad Zaporižja udaljen je oko 50 kilometara od istoimene nuklearne elektrane. Šef Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju rekao je u srijedu da neće odustati od plana za stvaranje zaštitne zone oko elektrane Zaporižja unatoč ruskim planovima da mobilizira nove trupe i održi referendum u regiji.

Izvješće IAEA-e o Ukrajini kaže da situacija u Zaporižji ‘nije održiva’





Komentari

komentar





You may also like