Problemi za ukrajinsku vojsku u Sjeverodonjecku

U ratom zahvaćenom gradu Sjeverodonjecku situacija za ukrajinsku stranu očito se pogoršala, piše maloprije njemački medij Der Spiegel. U gradu na istoku te zemlje vode se intenzivne ulične borbe s ruskim snagama, rekao je za državnu televiziju guverner Luganska Serhiy Gaidai.

Nakon što je bilo moguće osloboditi “gotovo pola grada”, situacija se sada “malo pogoršala”. Međutim, ukrajinski vojnici drže položaje u industrijskoj zoni tog grada, smještenog u regiji Lugansk.

Britansko ministarstvo obrane također je izvijestilo o snažnim sukobima u Sjeverodonetsku. No, ruski napadi se nastavljaju i drugdje. Eksplozije su se mogle čuti u južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu, rekao je gradonačelnik Olexander Senkevych medijskoj službi Telegram.

Ovdje bismo dodali kako ruski mediji i vojni izvori već danima tvrde kako ruske i proruske snage kontroliraju čitav urbani dio Sjeverodonjecka ili oko 70 posto grada, a da su se ukrajinski vojnici utvrdili u industrijskoj zoni.

Međutim, navode ruski izvori, ta je zona neusporedivo manja od one u Mariupolju pa se ruske snage pripremaju za juriš tj. njegovo fizičko osvajanje. U Mariupolju su primijenili taktiku čvrstog opkoljavanja i granatiranja tamošnje industrijske zone, prije svega kompleksa bivše goleme čeličane Azovstalj iz topničkih oruđa i zrakoplova, bez ulaska samih vojnika s obzirom na opasnost od velikog broja žrtava.

Također bismo podsjetili da je Sjeverodonjeck – grad s nešto više od 100 000 stanovnika, u međuvremenu za Kijev postao administrativno sjedište oblasti Lugansk čiji je veći dio nakon 2015. g. došao pod vlast separatističkih snaga, skupa s dotadašnjim središtem oblasti – gradom Luganskom koji broji oko 500 000 stanovnika.





Ukoliko proruske snage u potpunosti ovladaju Sjeverodonjeckom i s obližnjim 90 000 stanovnika naseljenim gradom Lisičanskom koji je također pod njihovim vatrenim udarom (ali je smješten na uzvisini i puno pogodniji za obranu) – čitava oblast Lugansk ili samoproglašena LNR bit će u potpunosti pod kontrolom proruskih snaga u svojim administrativnim granicama. Bio bi to snažan strateški ali i političko-propagandni gubitak za Kijev – sigurno najveći nakon gubitka Mariupolja.

Osim toga, bit će omogućen brzi napredak ruskih snaga prema Slovjansku i Krematorsku – svojevrsnoj posljednjoj snažno utvrđenoj liniji ukrajinske obrane u regiji Donbas nakon koje bi ruskim snagama bio omogućen puno lakši prodor prema zapadu i rijeci Dnjepru, kao i južnije – prema preostalim snažnim urbanim utvrdama ukrajinskih snaga u oblasti Donjeck (samoproglašenoj DNR,) prije svega grada Avdievke koji je jedno od najjačih uporišta ukrajinske vojske uopće – smještenog svega 30-ak kilometara zapadno od Donjecka odakle se najviše i napada taj milijunski grad. Poglavito proteklih dana, kada ruske snage pokušavaju formirati obruč oko Avdievke. Navodno je, prema ruskim izvorima, već zatvoren s triju strana.

Komentari

komentar





You may also like