Rusija oslobađa zarobljenu liječnicu koja je snimila ‘horor’ u Mariupolju

Proslavljenu ukrajinsku liječnicu čiju je snimku tim Associated Pressa prokrijumčario iz opkoljenog grada Mariupolja, ruske snage oslobodile su u petak, tri mjeseca nakon što je zarobljena na ulicama grada, izvještava Reuters.

Yuliia Paievska je u Ukrajini poznata kao Taira, nadimak koji je odabrala u video igrici World of Warcraft. Koristeći kameru za tijelo, snimila je 256 gigabajta napora svog tima tijekom dva tjedna da spasi ranjene, uključujući i ruske i ukrajinske vojnike. Isječke je prenijela ekipi Associated Pressa, posljednjem međunarodnom timu novinara u ukrajinskom gradu Mariupolju, od kojih je jedan pobjegao sa snimkama koje je sakrio u tampon. Tairu i jednog kolegu zarobile su ruske snage 16. ožujka, Istog dana ruski zračni napad pogodio je kazalište u centru grada, usmrtivši oko 600 ljudi, prema istrazi Associated Pressa.

“Bio je to tako veliki osjećaj olakšanja. To zvuče kao tako obične riječi, a ja čak i ne znam što bih rekao”, izjavio je njezin suprug Vadim Puzanov za Associated Press kasno u petak. Puzanov je rekao da je telefonom razgovarao s Tairom, koja je bila na putu u kijevsku bolnicu, te se bojao za njezino zdravlje. U početku je obitelj šutjela, nadajući se da će pregovori ići svojim tijekom. No, Associated Press je razgovarao s njim prije nego što su objavljeni prokrijumčareni video zapisi, koji su u konačnici imali milijune gledatelja diljem svijeta, uključujući i neke od najvećih mreža u Europi i Sjedinjenim Državama. Puzanov je izrazio zahvalnost na izvještavanju, koje je pokazalo da Taira pokušava spasiti ruske vojnike, kao i ukrajinske civile.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je oslobađanje Taire u nacionalnom obraćanju. “Zahvalan sam svima koji su radili za ovaj rezultat. Taira je već kod kuće. Nastavit ćemo raditi na oslobađanju svih”, rekao je. Stotine istaknutih Ukrajinaca su otete ili zarobljene, uključujući lokalne dužnosnike, novinare, aktiviste i branitelje ljudskih prava. Rusija je prikazala Tairu kao radnika za nacionalistički bataljun Azov, u skladu s narativom Moskve da pokušava “denacificirati” Ukrajinu. No, AP nije pronašao takve dokaze, a prijatelji i kolege rekli su da ona nema nikakve veze s Azovom, koji je posljednji put ubio u čeličanu u Mariupolju prije nego što je stotine njegovih boraca zarobljeno ili ubijeno.

Jedna od snimki očigledni je dokaz njezinih napora da spasi ranjene s obje strane. Snimka snimljena 10. ožujka prikazuje dvojicu ruskih vojnika koje je ukrajinski vojnik grubo izvadio iz kola hitne pomoći. Jedan je u invalidskim kolicima. Drugi je na koljenima, ruku vezanih na leđima, s očitom ozljedom noge. Oči su im prekrivene, a na rukama nose bijele narukvice. Ukrajinski vojnik psuje jednog od njih, a Paievska ga pokušava smiriti. Žena ju je tada upitala: “Hoćeš li liječiti Ruse?” “Neće biti tako ljubazni prema nama”, odgovorila je zarobljena novinarka. “Ali ne mogu drugačije. Oni su ratni zarobljenici”, kazala je.

Taira je bila članica ukrajinskog tima za Invictus Games za vojne veterane, gdje se trebala natjecati u streljaštvu i plivanju. Iz sportskog tima navode da je bila vojni bolničar od 2018. do 2020., ali da je od tada demobilizirana. Dobila je tjelesnu kameru 2021. za snimanje dokumentarne serije Netflixa o inspirativnim figurama koju je producirao britanski princ Harry, koji je osnovao Invictus Games. No, kada su ruske snage izvršile invaziju, upotrijebila je to za snimanje prizora ozlijeđenih civila i vojnika.





Komentari

komentar

You may also like