Rusija pogodila Mikolajiv projektilima

Rusija je ujutro raketirala grad Mikolajiv na jugu Ukrajine, usmrtivši dvije osobe i ranivši 20, uključujući dijete, objavio je regionalni guverner. U napadu su oštećene četiri stambene zgrade i infrastrukturni objekt, dodao je guverner Vitalij Kim na Telegramu.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje dvije rakete koje su pogodile tlo i izazvale veliku eksploziju s oblacima koji se dižu iznad višekatnica. Reuters nije mogao neovisno provjeriti snimku.

Mikolajiv, lučki i industrijski grad od gotovo pola milijuna stanovnika prije rata, još uvijek je pod ukrajinskom kontrolom, ali je blizu Heronske oblasti koju su Rusi okupirali na početku rata. Oko Mikolavija  se i dalje vode bitke, a početkom mjeseca ukrajinska vojska je provela protunapad. U blizini Mikolajiva su pogođene spavaonice ukrajinskih marinaca s dva Kalibr projektila dana 18.4. Zanimljivo i ne naročito dobro za ukrajinski stranu jest da je grad povezan sa zapadom Ukrajine samo jednim stalnim mostom preko rijeke Južni Bug.

Iako su borbe u ovoj regiji manje intenzivne nego u Donbasu, svakodnevno se sukobljavaju ukrajinska i ruska vojska, uglavnom uz razmjenu topničkih napada. Mikolajiv ostaje meta moskovskih snaga jer se nalazi na putu prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci koja je udaljena 130 km.

Komentari

komentar





You may also like