Rusija tvrdi da je prepolovljen broj plaćenika u Ukrajini

Od početka rusko-ukrajinskog rata krajem veljače, broj stranih plaćenika u Ukrajini gotovo je prepolovljen sa 6600 na 3500, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo obrane, a prenosi Anadolu Agency.

Od početka svibnja plaćenici su gotovo prestali stizati u Ukrajinu, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare u Moskvi. Strani borci trpe velike gubitke zbog niske razine obučenosti i nedostatka borbenog iskustva, rekao je. Također, ukrajinski vojni zapovjednici, štiteći svoje vojnike, bacaju plaćenike u najteže ratne zone, rekao je Konašenkov.

“Zbog prikrivanja gubitaka od strane režima u Kijevu i izostanka posmrtnih ostataka, rođaci plaćenika u zemljama prebivališta jednostavno ne znaju za njihovu smrt. Suočeni sa stvarnom borbenom situacijom i velikim gubicima među Oružanim snagama Ukrajine, značajan broj plaćenika radije napušta teritorij Ukrajine što je prije moguće, ali režim u Kijevu na svaki ih način sprječava da odu u inozemstvo“, rekao je Konašenkov.

Glasnogovornik je potom izvijestio o udarima koje je ruska vojska izvela u Ukrajini u srijedu navečer. Ruske zrakoplovne jedinice srušile su jedan od ukrajinskih borbenih zrakoplova Su-25, dok su sustavi protuzračne obrane srušili sedam bespilotnih letjelica, dodao je. Također, sinoć je pogođeno 615 koncentracija ljudstva i vojne opreme, preko 131 zapovjednog mjesta, nekoliko skladišta goriva, te 146 topničkih i minobacačkih baterija na vatrenim položajima, kazao je. Avijacija je također pogodila sustav protuzračne obrane Osa-AKM, 10 tenkova i borbenih vozila pješaštva, tri višecijevna bacača raketa Grad, sedam topničkih topova i minobacača te 18 specijalnih vozila, rekao je.

“Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno 186 zrakoplova, 129 helikoptera, 1084 bespilotnih letjelica, 327 sustava protuzračne obrane, 3373 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 460 višecijevnih raketnih bacača, 1752 komada poljskog topništva i minobacača, a uništeno je i 3350 jedinica specijalnih vojnih vozila”, rekao je.

Prema procjenama UN-a, najmanje 4149 civila je ubijeno i 4945 ozlijeđeno u Ukrajini od početka rata 24. veljače, a vjeruje se da je stvarni broj mnogo veći. Više od 6,8 ​​milijuna ljudi izbjeglo je u druge zemlje, dok je više od 7,7 milijuna interno raseljeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice.

 

Komentari

komentar

You may also like