Ruska vojska napreduje polako, ali organizirano- Institut za istraživanje rata

Rusija polako napreduje u napadu na Ukrajinu, piše u posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW). Organizacija sa sjedištem u Washingtonu rekla je da se ruske trupe kreću metodičnije i manje brzo nego u ranijim fazama rata, ali da su počele donositi “razumnije” vojne odluke.

Ruski vojnici na istoku sukobljavaju se s ukopanim ukrajinskim postrojbama, koje jačaju svoje položaje protiv mogućih ruskih napada još od 2014. godine. No, bliže Harkovu na sjeveroistoku, Rusi nailaze na manji otpor zbog ukrajinskih položaja koji su novouspostavljeni nakon što je invazija već počela. Borbe se nastavljaju u južnom gradu Mariupolju. Osim uporišta tvornice Azovstal, Ukrajinci “vjerojatno još uvijek drže važne pozicije izvan same tvornice”, navodi se.

Ruske snage usvojile su čvršći obrazac operativnog kretanja u istočnoj Ukrajini, barem duž linije od Izjuma do Rubižnea. Ruske trupe napreduju niz više paralelnih linija i međusobno se podupiru, što im omogućuje više borbene moći nego u ranijim fazama rata. Napreduju od Izjuma jugozapadno prema Barvinkovemu i jugoistočno prema Slovjansku. Također napreduju kroz nekoliko kolona zapadno i južno od Rubižnea, vjerojatno u namjeri da ga opkole i dovrše njegovo zauzimanje. Rusko napredovanje čak i na ovom području ide metodično, a ne brzo, pišu iz instituta. Ruske snage na osovini Izjuma imaju prednost zbog nepostojanja pripremljenih ukrajinskih obrambenih položaja protiv napada iz smjera Harkova prema Donbasu. Ukrajina se od 2014. pripremala za obranu linije dodira s Donbasom, a ruske trupe nastavljaju s napadima s ciljem da probiju tu pripremljenu obranu – što pokazuju uzastopni ruski napori da zauzmu Avdijevku, sjeverno od grada Donjecka ili da napreduju kroz Popasnu, odmah iza izvorne linije kontakta.

Također, američki institut piše kako Rusija i/ili proruski saveznici organiziraju lažne napade u Pridnjestrovlju, vjerojatno kako bi zaprijetili (vrlo vjerojatno neuspješnim) napadom na Odesu te kako bi destabilizirali Moldaviju.

Komentari

komentar
You may also like