Ruske snage i separatisti ušli u Sjeversk

Ruske snage i postrojbe Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su u grad Sjeversk u ukrajinskoj regiji Doneck, citirala je u srijedu Vitalija Kiseljova, pomoćnika ministra unutarnjih poslova LNR-a, ruska državna novinska agencija Tass.

Kiseljov je izjavio da bi grad mogao biti zauzet za nekoliko dana.

Serhij Hajdaj, načelnik regionalne vojne uprave Luhansk, rekao je da su dva naselja u regiji i dalje pod kontrolom Ukrajine. U objavi na Telegramu, Hajdaj je rekao da ukrajinske snage nastavljaju “održavati obranu na rubovima regije Luhansk”. Optužio je ruske snage za spaljivanje ukrajinske literature i dodao da samo ruska internetska mreža i dalje djeluje u regiji, prenosi R-Bharat.

Osim toga, optužio je ruske oružane snage da su ukrale ukrajinsko žito i vozilima Kamaz odvezle ga u Rusiju. Ustvrdio je da je u tijeku “humanitarna katastrofa” u regijama koje su nedavno zauzele ruske snage i dodao da regije pod ruskom okupacijom neće moći preživjeti zimsku sezonu. Izjava regionalnog dužnosnika Luganska dolazi usred intenzivnog rata između Rusije i Ukrajine koji traje više od četiri mjeseca.

Foto: Kamaz (Srđan Popović/Wikimedia Commons)

Serhij Hajdaj ustvrdio je da ruske snage pokušavaju potisnuti ukrajinske trupe pomoću zrakoplovstva. U objavi na Twitteru, Hajdaj je naveo da ruske oružane snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad malim naseljima na granici Donecka i Luhanska u pokušaju blokiranja velikih gradova. Rekao je da su sela i gradovi pogođeni u četiri zračna napada 11. srpnja. Nadalje, Hajdaj je naveo da su ruske snage izvršile topničko granatiranje i tri minobacačka napada. Ustvrdio je da su ruske snage pokušavale ući u Slovjansk i Sjeversk iz Lisičanska i dodao da su moskovske trupe i dalje neuspješne.

‘Rusija nema ni trunku hrabrosti da prizna poraz’





Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je da “Rusija nema hrabrosti priznati poraz”. U svom kasnonoćnom videoobraćanju 12. srpnja, Zelenski je rekao da se ruske snage boje ukrajinskih trupa i dodao da se moskovske trupe bore “samo na temelju nepreglednih zaliha starog sovjetskog oružja”.

Naglasio je da ruske snage više nemaju “stratešku snagu” i ne razumiju što rade na ukrajinskom teritoriju. Rekao je da ruske snage nastavljaju izvoditi raketne napade na Mikolajev i regiju Harkiv.

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like