Ruski dron kamikaza uništio britanski protuzračni obrambeni sustav Stormer (Video)

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimke iz zraka na kojima se vidi dron kamikaza kako se zabija u ukrajinsko protuzračno vozilo kratkog dometa Stormer

Prema snimci koju je snimao najvjerojatnije drugi nadzorni dron, ruske oružane snage uništile su protuzračni obrambeni sustav Stormer HVM kojeg je doniralo Ujedinjeno Kraljevstvo. Ruska vojska je uništila mobilni protuzračni sustav dron kamikazom Lancet-3. Snimka se nalazi na dnu članka.

Stormer HVM (High Velocity Missile) je lanser projektila težak 13 tona. Razvijen je prvenstveno kako bi se suprotstavio prijetnji jurišnih helikoptera i niskoletećih zrakoplova koje oni predstavljaju oklopnim formacijama. Britanski Stormer može locirati neprijateljska vozila na udaljenosti od 18 kilometara, a domet njegovih projektila je 1.5 – 5.5 km. Opremljen je prijenosnim raketama za protuzračnu obranu Starstreak. Stormer ima osam projektila spremnih za ispaljivanje, 12 punjenja i paket za ciljanje na krovu koji uključuje infracrveni senzor. Ukrajinska vojska primila je prvu seriju Stormera britanske proizvodnje u srpnju 2022.

Ovo nije prvi put da je ruski, relativno jeftin, dron uništio ukrajinske visokotehnološke i skupe oružane sustave poput radara ili dalekometne artiljerije. Lancet-3 ima raspon krila oko jednog metra i može ponijeti 3 kg tereta. U načinu pretraživanja ili praćenja, dron leti brzinom između 80 km/h i 100 km/h. Međutim, kada je meta u blizini, dron povećava brzinu na 300 km/h kako bi osigurao veću štetu. Dron pokreće električni motor.

Komentari

komentar





You may also like