Rusko MO: Tri ukrajinske bojne napustile bojišnicu zbog velikih gubitaka

Ukrajinski vojni sukob pomalo je izmaknuo pozornosti zbog najnovijih napetosti u zoni Tajvana, na Dalekom istoku, prostoru na kojem se ionako očekuje prebacivanje težišta globalne geopolitičke borbe između SAD-a i Kine, a što je, zapravo, posjetom predsjednice američkog Kongresa Tajvanu Nnacy Pelosi i „službeno“ počelo.

Ali ni ona, američko-ruska globalna geopolitička bitka koja se u ovom trenutku primarno ogleda upravo na ukrajinskim bojišnicama, još niti izdaleka nije završila, a tendencije ne pokazuju da će se to uskoro i dogoditi. Upravo suprotno – stanje je potpuno nepredvidljivo, a potencijala za izmicanje te krize izvan okvira same Ukrajine uopće ne nedostaje.

Dakle, bez obzira na svu dramatiku oko najnovije  tajvanske geopolitičke „pozornice“, na ukrajinskom terenu, rekli bismo – ništa nova. I dalje se odvijaju snažne borbe između ruskih i proruskih snaga, sada već i gotovo formalno potpuno združenih s jedne, i ukrajinske vojske potpomognute zapadnim oružjem i političkom i financijskom potporom s druge strane.

Ako je vjerovati današnjem službenom priopćenju ruskog Ministarstva obrane tri su bojne Oružanih snaga Ukrajine napustile svoje položaje zbog velikih gubitaka.

“Kao rezultat aktivnih ofanzivnih operacija ruskih snaga i narodnih postrojbi DNR i LNR u područjima naselja Soledar, Artemovsk i Avdeevka Donjecke Narodne Republike, postrojbe 54. mehanizirane, 56. i 58. motorizirane. pješačke bojne ukrajinskih snaga, koje su izgubile borbenu sposobnost zbog velikih gubitaka, napustile su svoje položaje”, navodi se u priopćenju kojeg prenose svi glavni ruski mediji

Osim toga, ruske zračno-svemirske snage eliminirale su do 400 pripadnika ukrajinske vojske visokopreciznim udarima, pogodivši privremenu točku raspoređivanja 95. zračno-jurišne bojne u području Konstantinovke (DNR), i do 130 ljudi prilikom napada na položaje 92. mehanizirane bojne u području Harkova, navodi se u priopćenju ruskog MO, kojeg prenose RIA Novosti.





Ovoj vijesti treba pridodati i onu, prema kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin danas održao operativni sastanak s članovima ruskog Vijeća sigurnosti, i gdje se, između ostalog, razgovaralo i o skorom sastanku ruskog čelnika s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočliju. O tome je izvijestio glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Taj, već ranije planirani posjet turskog vođe, stiže u vrijeme naglog zaoštravanja armensko-azerbajdžanskih odnosa na koje je danas čak bilo primorano, kao na krajnje opasno, reagirati priopćenjem i rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Očito je da će ruska i turska strana u Sočiju imati oko čega razgovarati.

Sve ovo skupa jasno ukazuje na ubrzani trend pogoršanja globalnog geopolitičkog stanja i na njegovu potpunu nepredvidljivost. A stanje je daleko od ohrabrujućeg i na Kosovu i u BiH.





Komentari

komentar

You may also like