Šojgu naredio povlačenje sa zapadne obale Dnjepra kod Hersona

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu zapovijedio je u srijedu svojim snagama, suočenim s ukrajinskim napadima u blizini grada Hersona na jugu Ukrajine, da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepa, javljaju agencije.

Ukrajinske snage prije nekoliko tjedana pokrenule su ofenzivu za oslobađanje grada Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači. Područje oko Hersona jedini je teritorij pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali Dnjepra.

Sergej Surovikin, glavni zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, kazao je u izjavi za rusku televiziju da više nije moguće opskrbljivati Herson. Dodao je da je predložio uspostavljanje obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar. “Spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Neki od njih mogu se koristiti na drugim frontama”, rekao je Surovikin.

Objava je uslijedila nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da ruske snage namjerno dižu u zrak mostove oko grada. “Okupatori trenutno potkopavaju apsolutno sve mostove na desnoj obali regije Herson”, rekao je Serhii Khlan, zamjenik čelnika regionalnog vijeća Hersona, u objavi na Telegramu. Ruska odluka uslijedila je nakon tjedana ukrajinskog napredovanja prema gradu i nastojanja Rusije da evakuira više od 100 000 stanovnika Hersona. Rusija se mjesecima borila da zadrži dio zemlje koji drži na zapadnoj obali rijeke koja presijeca Ukrajinu, kao i grad Herson, jedini veći ukrajinski grad koji su ruske snage zauzele bez borbe od početka invazije 24. veljače.

Moskva je krajem rujna objavila da je anektirala Herson, zajedno s regijama Doneck, Luhansk i Zaporižja  nakon organiziranja referenduma koje su Kijev i Zapad osudili kao nezakonite i namještene. Naknadno je poslala desetke tisuća vojnika kao pojačanje u regiju, u kojoj se također nalazi golema brana Nova Kahovka na Dnjepru. Brana zadržava golemi rezervoar i kontrolira opskrbu vodom Krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Međutim, krajem prošlog mjeseca ruske vlasti naredile su stanovnicima da napuste grad, objavivši na službenom Telegram kanalu da se trebaju ukrcati u čamce preko rijeke Dnjepar. Dodali su da bi se svi odjeli i ministarstva administracije koju je instalirao Kremlj također trebali evakuirati kako bi pobjegli od nadirućih ukrajinskih snaga.

Ukrajinska je vojska mjesecima gađala glavne riječne prijelaze, otežavajući Rusiji opskrbu svojih brojnih snaga na zapadnoj obali rijeke. Otkako su početkom listopada Ukrajinci probili rusku frontu, napredovali su niz rijeku.





Podoljak: Prerano je govoriti o ruskom povlačenju iz Hersona

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u srijedu da je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz južnog ukrajinskog grada Hersona, javlja Reuters.

“Potrebno je odvojiti riječi od djela”, rekao je Podoljak, politički savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. “Dok se ukrajinska zastava ne zavijori nad Hersonom, nema smisla govoriti o ruskom povlačenju.”





Rekao je da se ruske snage još uvijek nalaze u Hersonu, koji su Rusi zauzeli ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. “Ukrajina ne uzima u obzir te izjave (Rusije)”, rekao je. “Još je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona: u gradu se zadržava grupacija oružanih snaga Ruske Federacije, a u regiju se dovlači dodatno ljudstvo.” Dodao je: “Naše oružane snage rade prema svom planu: izviđanje, procjena rizika, učinkovit protunapad.”

Poginuo Stremusov, istaknuti ruski čelnik regije Herson!

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like