Ujedinjeno Kraljevstvo želi uspostaviti koaliciju za slanje borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini

Ujedinjeno Kraljevstvo želi uspostaviti “međunarodnu koaliciju” kako bi pomoglo Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea, prenosi Reuters.

Dvojica premijera sastala su se na marginama samita Vijeća Europe na Islandu i “složili su se da će raditi zajedno na uspostavi međunarodne koalicije kako bi Ukrajini omogućili borbene zračne sposobnosti…, od obuke do isporuke zrakoplova F-16”, navodi se u priopćenju.

Čelnicima okupljenima na samitu u Reykjaviku obratio se ukrjainski predsjednik Volodimir Zelenski putem videoveze. “Zahvaljujem svim zemljama i čelnicima koji nam pomažu da poboljšamo našu zračnu obranu. Pokazujemo što znači naših 100% i što znači moć slobodnog svijeta”, rekao je.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine kao čuvar demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi. Rusija je isključena iz članstva skupine nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, na samitu je zastupljena samo kao promatrač.

Godinu dana nakon što su isključili Rusiju iz svojih redova, čelnici 46 zemalja Vijeća Europe pokrenuli su u utorak u prijestolnici Islanda “registar štete” uzrokovane invazijom na Ukrajinu, kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini.

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje Ukrajini stotine novih dronova dugog dometa





Komentari

komentar





You may also like