UK: Crnomorska flota gubi kontrolu na tim morem, a neutralizirana je desantna prijetnja na Odesu

Jutros je britansko ministarstvo obrane objavilo preko Twittera kako vidi tijek rata u Ukrajini. Objavu prenosimo u cijelosti:

“Brodovi ruske Crnomorske flote i dalje imaju izrazito obrambenu poziciju, s ophodnjama ograničenim na vode unutar vidokruga obale Krima. To je u suprotnosti s pojačanom ruskom pomorskom aktivnošću u drugim morima koja je inače tipična za ovo doba godine. Crnomorska flota i dalje koristi krstareće projektile dugog dometa za podršku kopnenim ofenzivama, ali trenutno se bori s učinkovitom kontrolom mora. Izgubili su svoj zapovjedni brod Moskva, izgubili su značajan dio svojih borbenih mlažnjaka mornaričkog zrakoplovstva, izgubili su kontrolu nad Zmijskim otokom. Trenutno ograničena učinkovitost Crne flote potkopava cjelokupnu rusku strategiju invazije, dijelom zato što je desantna prijetnja Odesi sada uvelike neutralizirana. To znači da Ukrajina može preusmjeriti trupe i opremu da pritisne ruske kopnene snage negdje drugdje”.

Naime, dio analitičara je pisao da zbog konstantne prijetnje iskrcavanjem na područje Odese, velik dio ukrajinskih snaga mora stalno biti raspoređen u tom području.

Komentari

komentar

You may also like