Ukrajina koristi američke projektile “mamce” za zavaravanje ruske protuzračne obrane (Foto)

Ruski mediji izvijestili su da je Ukrajina jučer lansirala dvije krstareće rakete koji su precizno pogodile tvornicu (vjerojatno i bazu vojnika) u gradu Lugansku pod ruskom kontrolom. S obzirom na udaljenost Luganska od linije bojišnice, riječ je o projektilima koji pogađaju dalje od onih koje Ukrajina ispaljuje iz HIMARS-a. Vrlo vjerojatno je riječ o britanskim Storm Shadow, za koje je dan prije britanski ministar dvosmisleno rekao da će poslati u Ukrajinu ili da već jesu u Ukrajini. 

Slike su se pojavile na Telegramu (jedna od njih je na dnu članka) prikazuju nešto što izgleda kao olupina američkog ADM-160 Miniature Air-Launched Decoy ili MALD. To je “projektil” dizajniran za upotrebu u suzbijanju neprijateljske protuzračne obrane. MALD je mamac čija putanja se unaprijed programira, jeftin je, modularan i autonoman. Na radarskom prikazu oponaša druge krstareće projektile ili zrakoplove zapadne proizvodnje kako bi zbunili neprijateljske integrirane sustave protuzračne obrane (IADS).

Takvi projektili mamci nisu stvoreni da prouzroče štetu, već se šalju u neprijateljski zračni prostor kako bi zbunili neprijateljske integrirane sustave protuzračne obrane. Obično ih se šalje više kako bi “preplavili” neprijateljski sustav PZO. Svaka mamac teži oko 130 kg i ima domet od čak 930 km. Niti Kijev niti Washington nije obavijestio javnost o isporuci ovih mamaca.

Čini se da su ukrajinske snage jučer poslale nekoliko jeftinih “mamaca” kako bi testirale i zavarale rusku protuzračnu obranu uz novi mnogo vredniji Storm Shadow (samo jedan košta oko 900 000 eura).

Komentari

komentar





You may also like