Ukrajina naredila povlačenje iz Sjeverodonjecka; Susjedni Lisičansk skoro opkoljen

Južno predgrađe grada Lisičanska u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk “potpuno je okupirana” od strane ruskih snaga u petak ujutro, rekao je lokalni ukrajinski dužnosnik na televiziji, prenosi Reuters.

“Nažalost, od danas… cijeli okrug Hirske je okupiran”, rekao je općinski načelnik Hirske Oleksij Babčenko u televizijskom prijenosu. “Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali neprijatelj je ušao.” Gubitak Hirske i nekoliko drugih naselja oko Lisičanska, posljednjeg posljednji većeg grada u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, znači da je Lisičansk blizu toga da ga okupiraju s tri strane.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je jutros da je opkolilo oko 2000 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 stranih boraca, u Hirskama. Ukrajina je, također jutros, u petak signalizirala da se njezine trupe povlače iz susjednog  grada Sjeverodonjecka, poprišta intenzivnih bombardiranja i uličnih borbi.

Neki od najžešćih sukoba u Ukrajinu vodili su se upravo u Sjeverodonecku, gdje borbe za svaku ulicu traju više od mjesec dana, a Rusija polako napreduje. “Ostajanje na pozicijama razbijenim tijekom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema više smisla”, rekao je ukrajinski guverner Hajdaj. Također je rekao da su trupe sada na drugim pozicijama, ali nije ponudio više detalja. Bitka za Sjeverodoneck ključna je za Rusiju kako bi uspostavila kontrolu nad preostalim dijelom regije Lugansk. Lugansk je jedna od dviju regija koje čine Donbas, područje koje Rusija i ruski separatisti na istoku Ukrajine žele u potpunosti osvojiti. “Na mnoge načine, sudbina Donbasa odlučuje se ovdje”, rekao je nedavno predsjednik Volodimir Zelenski, misleći na Sjeverodonjeck. Rusija sada kontrolira oko 95% regije Lugansk.

Komentari

komentar





You may also like