Ukrajina pozvala ASEAN da zaustavi ruske ‘igre gladi’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u subotu južnoazijske države da poduzmu sve moguće mjere i zaustave Rusiju u igranju “igara gladi” oko ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi mogao isteći idući tjedan.

Sporazum koji omogućuje izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka – kojemu su posredovali UN i Turska 22. srpnja – mogao bi se okončati 19. studenog ako se Rusija ili Ukrajina protive njegovu produljenju.

Govoreći na konferenciji za novinare na margini samita ASEAN-a, ukrajinski ministar Kuleba rekao je da Rusija nedovoljno sudjeluje u sporazumu te da su potrebne mjere koje bi osigurale da njezini inspektori namjerno ne odgađaju pošiljke i tjeraju globalne cijene na rast. “Nije dovoljno samo zadržati Rusiju u sporazumu. Također je važno osigurati da ruski inspektori koji sudjeluju u ovoj inicijativi, djeluju u dobroj vjeri i da pregledavaju brodove bez ikakvih izmišljenih odgoda”, rekao je, dodajući da trpe zemlje u Africi i Aziji.

“Pozivam sve članice ASEAN-a da poduzmu sve moguće metode kako bi spriječili Rusiju da igra igre gladi sa svijetom”. Ujedinjeni narodi kažu da je prema sporazumu iz Ukrajine izvezeno više od 10 milijuna tona žitarica i druge hrane. Upozorava se da ruski rat pogoršava globalnu krizu hrane i gura desetke milijuna ljudi u glad.

Ukrajina se prvi put pridružuje samitu Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) i paralelnom samitu istočne Azije. Čelnici Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje i Australije također su nazočni, kao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Kuleba je rekao da Lavrov nije zatražio sastanak s njim tijekom summita, što bi bila norma u međunarodnoj diplomaciji. “Ako to učini, temeljito ćemo razmotriti njegov zahtjev”, rekao je, dodajući da Rusija mora pristupiti svim pregovorima u dobroj vjeri. “Nema niti jednog pokazatelja da Rusija iskreno traži pregovore”, rekao je.

Kuleba je rekao da je tijekom sastanaka s čelnicima jugoistočne Azije razgovarao o načinima na koje mogu podržati Ukrajinu i prenio da je izražavanje neutralnosti i neosuđivanje Rusije protivno njihovim interesima. “Najgore što jedna zemlja može učiniti jest da ništa ne učini”, rekao je.





Komentari

komentar

You may also like