Ukrajinski borci u opkoljenoj tvornici Azovstal obećavaju da će se boriti do kraja

Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal u jugoistočnoj luci Mariupolj, posljednjem poprištu otpora ukrajinskih snaga, obećali su u nedjelju da će nastaviti pružati otpor dok su živi, izvještava Reuters.

“Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bismo odbili ruske okupatore”, rekao je na internetskoj konferenciji za novinare kapetan Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinske pukovnije Azov. “Nemamo puno vremena, izloženi smo intenzivnom granatiranju”, rekao je, moleći međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika iz tvornice.

Illia Samoilenko, borac pukovnije Azov, koji je također sudjelovao u virtualnoj konferenciji, rekao je da još uvijek imaju oružje, streljivo i vodu te da su spremni boriti se koliko god moraju. “Možemo umrijeti u svakom trenutku… Naša poruka je: ne tratite uzalud naše napore”, rekao je Samoilenko, pozivajući ukrajinsku vladu da se više oslanja na nastavak borbe protiv ruskih snaga nego na nadu da se Moskva može smiriti pregovorima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u kasnonoćnom obraćanju u subotu da je više od 300 civila spašeno iz tvornice Azovstal. Rekao je da će se vlasti sada usredotočiti na evakuaciju ranjenika i medicinara, te na pomoć stanovnicima drugih mjesta u Mariupolju i okolnim naseljima.

Palamar je rekao da ne može potvrditi da su svi civili evakuirani iz tvornice jer ukrajinski borci nisu u mogućnosti provjeriti i očistiti sva bombardirana područja.

Komentari

komentar





You may also like