Zelenski: Borit ćemo se za Bahmut koliko god dugo možemo

Ukrajina neće odustati od razorenog Bahmuta na istoku zemlje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dok moskovske snage nastavljaju s napadom na grad koji je ukrajinski čelnik opisao kao “tvrđavu”. Grad u regiji Donjecka u kojem se vode žestoki sukobi već je mjesecima u središtu borbi, a Zelenski je rekao da će ga ukrajinske snage nastaviti držati linije što je dulje moguće, prenosi Al Jazeera.

“Nitko neće predati Bahmut. Borit ćemo se koliko god budemo mogli”, rekao je Zelenski stojeći rame uz rame s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, koji je bio u drugom posjetu Kijevu u manje od tri tjedna, i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. “Ako se isporuke oružja ubrzaju, točnije oružja dugog dometa, ne samo da se nećemo povući iz Bahmuta, već ćemo početi deokupirati Donbas”, dodao je Zelenski misleći na istočnu regiju koju čine pokrajine Donjeck i Lugansk.

Moskva kaže da ruske snage okružuju Bahmut iz nekoliko smjerova i bore se za preuzimanje kontrole nad cestom koja je također važna ruta za opskrbu ukrajinskih snaga.

I dalje se nastavljaju borbe u Bahmutu. Dopisnik AFP-a je jučer pisao kako se može vidjeti dim iz središta grada, iza crkve Svih svetih sa zlatnom kupolom, a ukrajinski helikopteri letjeli su nisko prema Bahmutu iznad zaleđenog krajolika na sjeverozapadu.

Bjeloruski dragovoljac koji se bori za Ukrajinu unutar grada rekao je da još nema znakova da se ukrajinske snage planiraju povući. “Trenutno je suprotno, ojačavaju se položaji tamo gdje nam Rusi pokušavaju odsjeći put… Držimo se za sada”, rekao je novinskoj agenciji Reuters. Dobrotvorna organizacija koja pomaže stanovnicima ratom pogođenog grada rekla je da je dan ranije u napadu na automobil u kojem su bili bolničari volonteri jedan ubijen, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Istraga je u tijeku, no moglo bi potrajati nekoliko dana da se utvrdi identitet žrtve nakon izvješća da su možda umiješani strani državljani, rekao je policijski dužnosnik.

Komentari

komentar





You may also like