Ratna simulacija: poraz SAD-a i nemogućnost zaustavljanja ruskog napada na Balkan i kineskog na Tajvan

Američki analitički centar RAND Corporation, uz potporu Pentagona proveo je simulaciju ratnog sukoba i došao do zaključka da bi Sjedinjene Države u slučaju rata s Rusijom i Kinom bile poražene, piše medij Asia Times.

Simulacija (provedena pod vodstvom Davida Ochmaneka, starijeg analitičara RAND Corporation, a od 2009.-2014.g. visokopozicioniranog službenika američkog Ministarstva obrane) pokazala je kako SAD i NATO savez ne mogu zaustaviti napad Rusije na Balkan i ne bi uspjeli sprječiti zauzimanje Tajvana od strane kineske vojske. Inače, Ochmanek je bio i suautor istraživanja iz 2015.g. pod nazivom „Deficit američke sigurnosti“ („America’s Security Deficit“).

U najnovijoj istraživačkoj studiji navodi se kako su međunarodna politika SAD-a i karakteristike ugroza s kojima se susreću američke vođe, dostigle „točku prijelaza“, od koje pet događaja označavaju stratešku neravnotežu:

među njima su označene ugroze sa strane Rusije, jačanje kineske vojne moći, nestabilnost u Sjevernoj Koreji koja posjeduje atomsko oružje, težnje Irana prema „revizionističkim ciljevima“ i jačanje ISIL-a u Siriji i Iraku.

Vojna simulacija je pokazala, učitavajući rusku vojnu moć i njezinu geografsku blizinu bilo kojem potencijalnom polju boja, kako bi miješanje NATO saveza ili saveznika sposobnih zaustaviti (ruski) napad, vjerojatno bilo nemoguće u kratkoročnoj perspektivi, jer se glavne snage NATO saveza nalaze daleko od polja bojišta. U ranim fazama borbi snage NATO saveza bi bile nadjačane, njegovi aerodromi uništeni, a sredstva za protuzračnu obranu izbačena iz stroja, najblaže rečeno – privremeno.

Međutim, stvarno stanje može se jako razlikovati od RAND-ove simulacije. Naime, vojne simulacije obuhvaćaju glavninom kratka vremenska razdoblja, ne učitavajući dugoročnu reakciju igrača na terenu. Osim toga, one ne pretpostavljaju niti procjene utjecaja političkih procesa, već samo analiziraju vojne odnose na polju bojišnice.





Što se tiče Kine, RAND navodi kako je Kina usvojila strategiju napada na američke, japanske i druge zračne baze, luke i američke nosače zrakoplova, kao i strategiju uništavanja američkih i savezničkih informacijskih sustava i logističkih aktiva.

Međutim, simulacija ne uključuje sve moguće posljedice. Ona ne procjenjuje utjecaj na kinesko gospodarstvo u slučaju da SAD i druge zemlje s Kinom prekinu trgovinu i uvedu različite ekonomske i političke sankcije kao odgovor na njezin napad na Tajvan.

Podsjećamo: u siječnju ove godine Obavještajna uprava američkog Ministarstva obrane u svom je izvješću navela, kako se, kao rezultat „nabave tehnologija na bilo koji način“ kineska vojska dovela na granicu primjene pojedinih – jednih od najsuvremenijih sustava naoružanja u svijetu, a da je u pojedinim sferama ona već postala i svjetski lider.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like